Umbrië
Door: Pat
07 Mei 2009 | Italië, Rome
Voor we wegrijden, vullen we de verswatertank en lozen we het afvalwater. De accu’s zijn geladen en het toilet geleegd en we rijden langs de supermarkt waar we onze voorraden aanvullen. Kortom, het maakt niet uit waar we vandaag terechtkomen en we kunnen er een poosje tegen.
Het landschap waardoor we rijden is aanmerkelijk groener dan tien dagen geleden. Via R2 en R71 rijden we naar Orvieto. De camperplaats is mooi genoeg, maar er wordt nog meer voor gevraagd dan voor een campingplaats en daarom rijden we via Todi door naar Assisi en vinden een plaats op camping Village Assisi. Ook hier rijdt vanaf de camping een busje naar het centrum van de stad. We kiezen een plaats op gravel. Eigenlijk een parkeerplaats, maar met de vele regenval durven we een plaats op gras niet aan.
Donderdag 30 april 2009
Vandaag is Hans jarig en is het koninginnedag in Nederland. Het regent en we kijken t.v., naar het verslag van de feestelijkheden. Met enige jaloezie zien we dat het in Nederland prachtig weer is.
Als we de auto het publiek in zien rijden, zijn we geschokt en ontdaan en blijven er de hele dag mee bezig.
Na de lunch is het eindelijk droog en maken we een flinke wandeling in de omgeving. Groene heuvels met cypressen, olijfbomen en wijnranken. Velden met felgroene gewassen en velden met klaprozen. Assisi, hoog op de heuvel, tegen de achtergrond. We lopen naar Santa Maria degli Angeli en kijken alvast bij het station naar de vertrektijden van de treinen naar Perugia.
Vrijdag 1 mei 2009
De camping loopt vol met Italianen die vandaag een vrije dag hebben. Wij nemen om 9:00 uur het busje naar Assisi. Het allereerst lopen we naar Basilica di San Francesco. We komen binnen bij, naar later blijkt, de Benedenkerk. Als we dachten dat het na het Vaticaan niet meer mooier kon, dan gaan we hier toch twijfelen. De hele Benedenkerk is voorzien van de mooiste fresco’s. De bogen zijn prachtig ingelegd en dat hebben we zo nog niet eerder gezien. En dan worden we verrast door het feit dat bovenop deze kerk nog een kerk staat, de Bovenkerk. Veel hogere gewelven, minder intiem, beschilderd met fresco’s uit het leven van Sint Franciscus. We verlaten de kerk en lopen door de steile straatjes van dit mooie plaatsje. De roze bakstenen die voor de gebouwen gebruikt zijn, geven het stadje een warme uitstraling. Op de Piazza del Commune bekijken we de Tempio di Minerva met Romeinse zuilen en eten een heerlijke pizzapunt. De basiliek van Sint Clara is helaas gesloten. Over de Via San Francesco lopen we terug naar de plaats waar het busje ons rond vier uur weer ophaalt.
Zaterdag 2 mei 2009
Mooi weer! Vandaag brengen we door in de zon met Libelle's, boeken, landkaarten etc.
Zondag 3 mei 2009
Om 10:00 uur lopen we naar het station en gaan met de trein naar Perugia.
De klim naar het oude centrum van de stad is ongekend lang en steil. Een record. Later komen we er overigens achter dat er op verschillende plaatsen in de stad roltrappen zijn!
We komen eerst bij Oratorio di San Bernardino, een mooi gebouw met een opvallend kleurige gevel. Dan lopen we naar het oude centrum dat vooral rond Corso Vannucci ligt. De kathedraal, fontein en Palazzo dei Priori, die aan het plein van de IVe November liggen, zijn prachtig. We gaan de gallerie Nazionale dell’Umbria binnen en zien een unieke collectie iconen.
Om 16:15 uur nemen we de trein terug, rekenen alvast af bij de camping en ruimen de stoeltjes op. Morgen gaan we richting Norcia, volgens de reisgids beroemd om zijn hammen, worsten en salami’s en daar moeten we natuurlijk heen!
Maandag 4 mei 2009
We vertrekken om 10:00 uur. Hoewel onze bestemming, Gubbio, maar 50 km. verderop ligt, hebben we een omweg uitgestippeld van ca. 250 km. Via Foligno, de R77, de S319 en de S685 gaan we naar Norcia, het worstenstadje. Het is een route door een spectaculair landschap. De bergen worden hoger, groene hellingen, leuke dorpjes en stadjes. Norcia ligt in het Nationaal Park Monti Sibbellinni. Op de achtergrond is Monte Vettore te zien, qua hoogte de tweede berg van Italië. We wandelen rond in het stadje en kopen natuurlijk een worst. Via een kleine kronkelweg (P476) rijden we langs de grens van het park naar Visso. We nemen de S209 naar het noorden en vervolgen onze weg via de P256. In de omgeving van Matelica komen we voor het eerst sinds lange tijd een Lidl tegen waar we inkopen doen. Uiteindelijk vinden we in Gubbio een perfecte gratis camperplaats. Met electriciteit tegen betaling, videobewaking en op enkele minuten loopafstand van het historische centrum.
Dinsdag 5 mei 2009
Rond tien uur lopen we het centrum van Gubbio in. Een middeleeuws stadje met nauwe straatjes. De hoofdweg, Via dei Consoli, loopt steil omhoog. We passeren de fontein der gekken. Opvallend in het beeld van het stadje is het Palazzo dei Consoli. We klauteren omhoog naar de Duomo, waar schoolkinderen opgelaten in de open graftombes kijken met daarin gebalsemde lichamen. We doorkruisen het centrum en komen uiteindelijk op de weekmarkt terecht, die waarschijnlijk de drukte in het stadje verklaart. We lunchen in de camper en gaan dan op weg naar onze volgende bestemming die 60 km. verderop ligt in Le Marche, het plaatsje Apecchio. Ook hier een gratis camperplaats met electriciteit midden in het centrum. We installeren ons en wandelen rond in het plaatsje. ‘s Avonds eten we een heerlijk pizza (volgens Jan de lekkerste ooit).
07 Mei 2009 - 15:08
Atta:
Wat kunnen jullie straks terugkijken op een fantastische reis!!!!
Liefs,Atta -
07 Mei 2009 - 16:40
Steef En Trix:
Eindelijk zijn jullie weer on-line. We gingen de reisverslagen al helemaal missen.De foto van Perugia is bekend.Wat een fantastisch land is Italie en dan te weten dat er nog veel meer moois te zien is. Geniet er maar van!.Pat, alvast gefeliciteerd; laat Jan zaterdag een extra lekker flesje opentrekken en wij drinken hier op je verjaardag. Liefs en groetjes. -
07 Mei 2009 - 17:51
An.Bosman:
Hoi, Natuurlijk was mijn zus en zwager mij te vlug af!Ik laat zojuist hun weten,leuk,ze zijn er weer, ik denk dat zij toen heel snel in de computer zijn gedoken om jullie als eerste te verwelkomen!Enfin,het zij zo!Fijn dat jullie er weer zijn, jullie verslagen zijn hartstikke goed om te lezen.Geniet maar voor de volle 100% van deze fantastische vacantie.Ik ga nu vast de viag uithangen voor as.Zaterdag!Liefs Antje. -
07 Mei 2009 - 19:24
Gitta Koos:
Dag Beste Mensen,
Wat een prachtige reis!
Bij ons kun je ook een pizza kopen maar of die zo lekker smaakt als bij jullie......denk 't niet.
Veel plezier en mooi weer nog door Git en Koos toegewenst.Liefs!!!!!! -
08 Mei 2009 - 10:17
Jan /Aie/Herman En J:
Rome 8 mei 2009
Waren wij even mooi op tijd om je te feliciteren.
Alsnog vast van HARTE.
Wij zijn dus op de bekende camping bij Rome en inmiddels 2x naar Rome, met tussentijds een rustdag.
Wij zijn van plan om zondag 10 mei van hier te vertrekken en dan de westkust te volgen richting Pisa.
Dus langzaam richting huis.
jullie morgen een hele fijne dag en wie weet toch nog tot ziens hier in Italie.
Jan/Alie/Herman en Joke
08 Mei 2009 - 13:19
Sonja :
Leuk weer iets van jullie te horen.Toscane is prachtig he! PATRICIA,,Alvast van harte gefeliciteerd met je verjaardag.
Wij vertrekken zondag van Aruba en hopen maandag tegen de middag weer in Leiderdorp te zijn
Liefs Louis en Sonja -
08 Mei 2009 - 18:13
Monique En De Rest:
hoi Pat en Jan,
Je hebt vandaag oudjaarsdag. En dus ben je morgen 9 mei jarig Yes.... LANG ZAL JE LEVEN LANG ZAL JE LEVEN LANG ZAL JE LeVEN IN DE GLORIA IN DE GLORIA IN DE ENZ.... HIEP HIEP HOERA!!! GROETJES Monique en de rest -
09 Mei 2009 - 09:26
Gitta & Koos:
Patty van harte gefeliciteerd met je verjaardag!!!!!!!!!!ook Jan natuurlijk.
Maak er een leuke dag van.
Verder nog veel vakantieplezier van Git en Koos -
09 Mei 2009 - 10:27
Joke & Dick:
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag.
Een fijne en zonnige dag gewenst. -
11 Mei 2009 - 15:15
Hans&Saskia:
Heb ik jullie op je verjaardag nog een berichtje gestuurd, zie ik dat-ie er niet bij staat. Alsnog van harte gefeliciteerd wij hopen dat het een mooie dag was, veel plezier nog samen en tot gauw, liefs!! -
11 Mei 2009 - 16:44
Mo En De Rest Again:
Hallo jullie twee,
Leuke verjaardag gehad?
Vast wel. Wij hadden een leuk maar druk weekend en een aankomende drukke werkweek. Geniet lekker van jullie toer, het lezen van jullie reisverslag is elke keer weer leuk. Ik begrijp Italie is mooi en leuk, tja Texel was ook leuk en we hadden enorm mooi weer. He veel plezier en groetjes en liefs van ons. Monique en de rest