Basilicata
Door: Pat
01 Juni 2010 | Italië, Soragna
In ons camperboek hebben we een camperplaats gevonden in Matera. Deze stad willen we bezoeken vanwege de 3000 grotwoningen, Sassi genaamd en 120 grotkerken die er zijn. Pas om 10:30 uur maken we aanstalten om te vertrekken met maar 160 km. voor de boeg. De zon schijnt en de Ionische zee is oogverblindend blauw. Toen we gister aankwamen, kozen we een plek nabij het strand. Het was manoeuvreren omdat de plekken afgezet zijn met stokken. Omdat er nadien Duitsers achter ons zijn gaan staan, is er nog maar één uitweg en die gaat een klein stukje door het mulle zand waarin we prompt vastlopen. Terwijl Jan moeite doet om er met behulp van de oprijblokken uit te komen, loop ik naar de receptie (minstens een kilometer lopen) om hulp te vragen. Als ik terugkom met de Italiaanse eigenaar is Jan er al op eigen kracht uitgekomen, maar daarmee zijn we nog niet van de plek weg en de Duitsers waren niet van plan om ook maar één vinger uit te steken. De eigenaar en twee medewerkers roepen in luid Italiaans hun aanwijzingen naar Jan, buigen boompjes en stokken weg om ruimte te maken en uiteindelijk kunnen we om 11:30 uur alsnog vertrekken.
We volgen de kustweg richting Taranto en rijden bij Metaponto het binnenland in. De provincie Basilicata biedt ons een heel ander landschap. Lage ronde heuvels, zandkleurig en dun begroeid.
Met enige moeite vinden we Agriturismo Masseria del Pantaleone met een restaurant, een mooi aangelegde camperplaats en een keurig sanitairgebouwtje. Tegen de avond zijn alle plekken bezet.
Zondag 23 mei 2010, eerste Pinksterdag
Om 10:00 uur worden we door het busje van de Agriturismo afgezet in de omgeving van de grotwoningen van Matera. Aanvankelijk lopen we op met Nederlanders die ook op de camperplaats staan, maar al snel scheiden onze wegen. De rotskerk Santa Maria d’Idris is nog gesloten, dus bekijken we eerst de grotwoning van Vico Solitario. Wel een beetje toeristisch maar toch aardig om even binnen te kijken. De woning is tot 1956 in gebruik geweest. Daarna maken we een plan voor onze wandeling, want de grotwoningen zijn verdeeld over twee wijken. Maar voor we daaraan beginnen, houden we eerst een sanitaire stop bij café Keiv. We gaan terug naar de rotskerk die nu open is en lopen de Via Madonna delle Virtu, die een prachtig uitzicht geeft op het ravijn waaraan Matera ligt en op de rotswoningen. We doorkruizen beide wijken. Klimmen de trappen op naar de kathedraal en lopen terug naar café Keiv, nu voor een heerlijk broodje. Op Piazza Veneto aan de andere kant van de stad drinken we op een terrasje een duur glaasje. Uiteindelijk belanden we op het punt waar we vanmorgen zijn afgezet. Jan belt met de eigenaar van de camperplaats die alleen Italiaans spreekt en voert een onduidelijk gesprek, maar na 10 minuten worden we toch opgehaald. Rond half vijf zijn we terug op de camperplaats waar we nog even met een boek in de zon gaan zitten.
Om 20:00 uur gaan we eten bij het restaurant dat deel uitmaakt van Agriturismo Masseria del Pantaleone. De Nederlanders van vanmorgen staan aarzelend rond te kijken in het lege restaurant en we besluiten bij elkaar aan een tafel te gaan zitten. Het wordt een gezellige avond met Wim en Suze. Na het eten nemen we bij hen nog een afzakkertje.
01 Juni 2010 - 06:31
Marian & Jos:
Jan is een goed bestuurder, komt er toch zelf uit.
Goed om te lezen dat alles goed gaat en jullie mooie verhalen.
liefs van ons -
01 Juni 2010 - 08:13
Sonja:
Jullie hebben de afgelopen weken weer heel veel gezien en wij genoten van het reisverslag!
Behouden thuiskomst en tot ziens.
Liefs L&S -
01 Juni 2010 - 08:18
Jan En Alie:
Jullie hebben wel een pracht reis zo.
Hoelang blijfen jullie nog weg?
Geniet er maar lekker van hoor.
Wij gaan Maandag met Herman en Joke 12 dagen fietsen in Limburg en de achterhoek.
Liefs Jan en Alie. -
01 Juni 2010 - 15:28
Steef En Trix:
Ja, die duitsers, daar moet je het toch niet van hebben, maar gelukkig is Jan mans genoeg om het zelf te redden.
Geniet nog van de komende dagen;het einde is in zicht.Goede reis verder en tot horens, liefs, Steef en Trix.