Terugblik
28 Februari 2013 | Nederland, Amersfoort
De mooie herinneringen zijn talrijk, maar door het late schrijven van deze terugblik komen de echte hoogtepunten vanzelf bovendrijven. Sfeervol vonden we Fjallbacka met de Kungsklyfta. De wandeling naar Zweden's hoogste waterval Njupeskar was adembenemend en vooral interessant vonden we het bezoek aan de kopermijn in Falun. We herinneren ons Uppsala als een bijzonder charmante stad en in Stockholm waren het Vasamuseet, Storkyrkan en het stadhuis absolute hoogtepunten. We waren verrast door de vele mooie kerken en kerkjes, verspreid door heel Zweden, van weelderig tot primitief en zo heel anders dan zuidelijker in Europa. Bessen plukken, paddestoelen zoeken, wat hebben we ervan genoten. Maar ook de ontmoetingen met Monica, Jeroen en Charlotta maakten de reis heel speciaal. Een enkele keer vonden we een traject wat saai door de vele bossen en de weinige uitzichten. Op de terugreis waren we onder de indruk van Lubeck, een prachtig stadje dat met zijn vele bezienswaardigheden haast een openluchtmuseum vormt. We maakten 3.826 foto's, plaatsten 16 verslagen en ontvingen talrijke reacties, waarvan sommige in meervoud.
De keuze om onze najaarsreis te vervroegen, was een juiste. Verschillende bezienswaardigheden zijn na half september gesloten of hebben aangepaste openingstijden. Daarnaast is het weer heel redelijk geweest, maar vooral in het laatste gedeelte van de reis waren we blij met onze nieuwe LPG-tank, die ervoor zorgde dat we onbekommerd de kachel konden stoken.
5.800 km. legden we af, daarvan behoorlijk wat kilometers over goedbegaanbare onverharde wegen, gaven 965 euro uit aan 588 liter diesel en betaalden gemiddeld 1,64 euro per liter.
Zweden is beslist kandidaat om nogmaals bestemming te worden van een reis. Niet alleen de ruimte en de natuur spreken ons aan, ook de mensen hebben we ervaren als bijzonder vriendelijk en hulpvaardig.
28 Februari 2013 - 20:11
Jan En Alie:
Bedankt voor dit toetje toe.
En natuurlijk voor alle prachtige reisverhalen hiervoor.
Wij wensen jullie nog vele mooie reizen toe en dat wij op afstand maar mogen meegenieten.
Liefs Jan en Alie -
02 Maart 2013 - 13:40
Dick En Joke:
Hallo jullie twee. Leuk het verslag te lezen. Wij zijn donderdag terug gekomen uit Panama en Costa Rica.
Het was er heel mooi en warm en de natuur is er erg mooi. Ook hier gaat de economie achteruit. Ze hebben weinig vakantiegangers uit Amerika en ook uit Europa. Je ziet hier gebouwen al aan het aftakelen zonder dat ze afgebouwd zijn. Groetjes en tot horens Joke -
04 Maart 2013 - 23:06
Thea Van Roon:
Hallo Jan en Pat,
Ik reageer wel wat laat, maar vond het wel erg leuk om nog eens een verslag te krijgen en te horen hoeveel foto's jullie hebben gemaakt en het aantal kilometers die er verreden zijn met de nodige liters brandstof!!!
Het is een prachtige reis geweest en ik ben benieuwd wanneer en waarheen jullie nu weer gaan.
Lieve groeten, Peter en Thea -
05 Maart 2013 - 10:23
Trix En Steef:
Hallo Pat en Jan,
Ik ben heel laat met reageren en zal waarschijnlijk de hekkesluiter zijn.
Jullie hebben heel wat kilometers gereden, maar je hebt er wel een prachtige reis voor gehad.
Het zal geen gemakkelijke keus geweest zijn te beslissen uit zoveel foto's welke er in jullie boek moesten komen.
Nu op naar de volgende reis .Hij is al gepland en ook in Zuid-Europa is er genoeg om te bekijken en van te genieten.
Liefs en groeten van ons, Steef en Trix