Edinburgh - Reisverslag uit Edinburgh, Verenigd Koninkrijk van Jan & Pat - WaarBenJij.nu Edinburgh - Reisverslag uit Edinburgh, Verenigd Koninkrijk van Jan & Pat - WaarBenJij.nu

Edinburgh

Door: Pat

Blijf op de hoogte en volg

03 September 2010 | Verenigd Koninkrijk, Edinburgh

Woensdag 1 september 2010
Vandaag willen we naar Edinburgh. Jan belt, op aanraden van de campinggids, met de camping om een plaats te reserveren. De afstand is nog maar gering en we kunnen ons een omweg permitteren via Melrose waar we de abdij bekijken. The Borders, deze streek van Schotland, biedt een heuvellandschap met veel groene weiden, bomen en struiken en paarse bloemen.
In Galashiels vinden we eindelijk weer eens een grote supermarkt waar we uitgebreid boodschappen doen.
Om 16:00 uur komen we aan bij camping Edinburgh. Een mooi verzorgde camping met ruime en verharde plaatsen, geweldig sanitair en (eindelijk) internet! We blijven hier tot zaterdag om de stad te bekijken. Langer kan niet, want de camping is voor het weekend volgeboekt.

Donderdag 2 september 2010
Het is stralend weer als we om half tien naar de bushalte lopen. De dubbeldekker brengt ons in een krap half uur naar het centrum van Edinburgh. Eerst gaan we naar Edinburgh Castle, dat op een dode vulkaan gebouwd is en waar enorme tribunes staan voor de Edinburgh Military Tattoo die gedurende een groot deel van de maand augustus plaatsvond. Met doedelzakspelers en dansgroepen van over de hele wereld. Jammer dat we het niet eerder wisten; we waren er graag bij geweest.
De ochtend brengen we door in het kasteel. Vooral het paleis, de kroonjuwelen en de grote zaal vinden we interessant. Vanaf het kasteel lopen we de Royal Mile in, die doorloopt tot het Palace of Holyrood, de officiële verblijfplaats van koningin Elisabeth als ze in Schotland verblijft.
In het Scotch Whisky Heritage Centre vergapen we ons aan alle soorten die er staan.
Aan de linkerkant van de straat staat Gladstone’s Land, een goed bewaard gebleven gebouw uit 1617. Omdat er binnen de stadsmuren beperkt ruimte was, zag men zich genoodzaakt de hoogte in te bouwen. En zo ontstonden de eerste flats. Op de begane grond is de stoffenwinkel die er gevestigd was, nog intact. De gemeente hield er goed zicht op of bij het afmeten van de stof de juiste maat werd gebruikt. Werd de verkoper op fraude betrapt, dan werd hij met zijn oor vastgespijkerd en moest zichzelf maar weer losrukken. Achter de winkel en op de 1e verdieping krijg je een goede indruk hoe de appartementen er in die tijd uitzagen. Opmerkelijk is het opklapbed van de dienstmeid in de keuken. Er zit daarvoor een uitsparing in de muur. Een ander interessant weetje is dat de toiletten buiten het raam leeg gekieperd werden en dat men op straat steltschoenen droeg om de voeten schoon te houden. Wat zal het in die tijd prettig geroken hebben! We raken in een geanimeerd gesprek met de vrouwelijke suppoost. Telkens valt ons op hoe vriendelijk, geïnteresseerd en spraakzaam de Schotten zijn.
We vervolgen onze weg langs Schotse ruiten en rokken winkels en lopen de kathedraal St. Giles binnen. Was in Italië “elegant” het woord, hier is “robuust” van toepassing. Vooral de Thistle Chapel spreekt ons aan met zijn fijn bewerkte ribgewelf. We worden aangesproken door de suppoost die ons uitgebreide informatie geeft over het ontstaan en gebruik van deze kapel. De koningin riddert hier haar nieuwe knigts. Er zijn er 16 in totaal. Elke ridder heeft zijn eigen zitplaats, raam en symbool. Bij het overlijden wordt hij/zij herinnerd met een schildje en komt er een nieuwe ridder bij. Ook wisselen we met de vrouw van gedachten over de relatie met Engeland en Europa. Het wordt een boeiend gesprek.
We lopen de straat uit tot aan het paleis en lopen via Calton Road naar de drukke Princes Street en hebben vandaar een mooi uitzicht over de stad, het ravijn tussen het oude en nieuwere gedeelte, de bruggen erover en het park dat er langs ligt.
Op Hanover Street nemen we om 16:45 uur de bus terug. Dit keer gaan we op het bovendek zitten.

Vrijdag 3 september 2010
Deze dag roepen we uit tot onze eerste rustdag sinds we op pad zijn.
Wederom een prachtige dag met zon en een strakblauwe hemel. Jan repareert de niveaumeter van de watertank en brengt twee nieuwe stopcontacten aan. Ik begraaf me vooral in landkaarten en gidsen.

• 04 September 2010 - 06:15

Sonja:

Het zijn weer prachtige foto's ;voor ons ook interessant omdat wij het landschap alleen in de sneeuw hebben gezien.Wij vonden Edinburgh erg mooi en best veel te zien.
    Kijken weer uit naar het volgende verslag.
    Liefs L&S!

• 04 September 2010 - 15:04

Marian & Jos:

Alles is voor ons herenbaar omdat ik hier mijn laatste VUT (kroon) juwelen moest ophalen.
    Geweldige stad en veel te zien.
    Fijn om dit weer te mogen beleven.
    Hartelijke groeten ook namens Jan & Alie
    goede reis verder en een dik kus voor beiden

• 04 September 2010 - 16:50

Dré En Marianne:

Jeetje wat hebben jullie al weer veel gezien in de periode dat wij naar Frankrijk waren. We hebben vandaag pas alle verslagen gelezen en de foto's bekeken, we hebben in ons huis nog geen internet dus moeten daarvoor de stad in en dat hebben dit maal niet gedaan. We waren te druk met het entertainen van Pa en Mien. Het is een hele goede tijd geweest. Nu op om ons klaar te maken voor het ontvangst van de kinderen uit Amerika op maandag.
    Geniet nog met volle tuigen van jullie reis zoals wij zullen doen van de kinderen. Tot een volgende keer.
    Liefs Dré en Marianne

• 07 September 2010 - 16:43

Arja En Kees:

Hoi, hoi, we hebben internet in ons prachtige appartementencomplex dus we hebben net jullie veslag zitten lezen! Erg leuk weer. Hier is het landschap een tikkie anders. Vanochtend op 2426 meter boven aan een vulkaan gestaan, erg mooi, het is inderdaad een bijzonder eiland en we geniten volop. We kunnen ruim de tijd nemen omdat we 2 weken blijven. Je kunt prima met de gehuurde auto rondtoeren. Wandelen kan ook! En het zwembad en de zee zijn ook prettig!
    Veel plezier verder daar en veel verharde plekken toegewenst!
    Dikke kus uit La Palma van Arja en Kees

• 07 September 2010 - 16:59

Hans Maassen:

jammer van de taptoe, ben er 2 keer geweest en dat is een belevenis.
    uit de poort van het kasteel komen dan 300 doedelzakspelers. kippenvel
    groetjes hans en greet ga ook naar de westkant.

• 14 September 2010 - 09:00

Steef En Trix:

Al even niets gehoord van jullie. Gaat alles nog volgens plan?
    Hopelijk is het met het weer beter gesteld dan hier . Het komt met bakken de lucht uit en er waait een harde wind.
    Groetjes voor jullie en vind maar gauw een internetverbinding , want we willen wel bij blijven. Liefs van ons.
    Steef en Trix.