Royal Deeside - Reisverslag uit Fort William, Verenigd Koninkrijk van Jan & Pat - WaarBenJij.nu Royal Deeside - Reisverslag uit Fort William, Verenigd Koninkrijk van Jan & Pat - WaarBenJij.nu

Royal Deeside

Door: Pat

Blijf op de hoogte en volg

15 September 2010 | Verenigd Koninkrijk, Fort William

Zondag 5 september 2010
De dag begint zwaarbewolkt, maar rond het middaguur trekt het open en wordt het alsnog een mooie dag. We nemen de A90 langs de kust tot aan Aberdeen. Vanwege een beperking voor wat betreft de breedte van voertuigen nemen we in eerste instantie de B9077 om dan uiteindelijk toch uit te komen op de A93 die langs de rivier de Dee loopt. Sinds de koningin haar zomerverblijf in deze omgeving heeft, spreekt men van de Royal Deeside. Als we ons realiseren dat Drum Castle hier in de buurt ligt, besluiten we dit bezoeken. Als snel zijn we bij onze bestemming. Vanaf de mooie parkeerplaats kijken we naar het gebouw. Het lijkt wat anders dan het plaatje en minder oud dan een kasteel uit de 13e eeuw. We gaan naar binnen en ontdekken dat het een tuincentrum is. Gewoon Intratuin in een kasteel. Een beetje schaapachtig gaan we terug naar de camper, eten een broodje en zien dat we voor het kasteel een afslag verder moeten zijn.
Het kasteel is gebouwd in de 13e eeuw en werd in 1323 door koning Robert geschonken aan de familie Irvine, die het kasteel in eigendom had tot het in 1975 werd geschonken aan de National Trust van Schotland. Het is een knus kasteel en sfeervol ingericht. Ook hier hebben we een interessant gesprek met een vrouwelijke suppoost, niet alleen over het kasteel, het interieur en de rol van Nederlanders erin, maar ook over Sri Lanka, waar zij de eerste 13 jaar van haar leven gewoond heeft. Buiten bekijken we het kleine kapelletje, klimmen omhoog in de toren en wandelen door de kasteeltuinen.
Met moeite vinden we de overnachtingplaats, die we op het oog hebben. Als we ons melden bij het woonhuis, blijkt het terrein de hele maand te zijn volgeboekt. Dus zoeken we een andere plaats en die vinden we verderop in Tarland bij een bejaard echtpaar dat in de kleine witte cottage woont naast het lapje grond. Volgens een verwelkoming langs de weg bevinden we ons in de Highlands.

Maandag 6 september 2010
We zijn er vroeg bij vandaag. Het is halfbewolkt, de zon schijnt maar er staat een gure wind. We vervolgen de aantrekkelijk route langs de Royal Deeside. De heuvels om ons heen worden hoger. Volgens onze landkaart rond de 1.000m. Precies om koffietijd zijn we bij de Queen in Balmoral Castle, haar zomerverblijf, maar het hek blijft voor ons gesloten en uit armoede drinken we koffie in de camper op de parkeerplaats. Er is helemaal niets van het kasteel te zien, behalve de brug ernaartoe en het al genoemde hek.
De wandelroutes die rond Braemar, iets verder aan de A93, zijn uitgezet, zijn aantrekkelijk genoeg maar de gure wind houdt ons tegen en daarom trakteren we onszelf op een lunch in een leuke tearoom die aardig vol zit. In Braemar zijn gister en eergister de Highland Games gehouden waar jaarlijks de koningin bij aanwezig is. We hadden niet zo’n zin in de drukte, maar gaan na de lunch wel even op het terrein en in het stadje kijken. Bij het politiebureau informeren we of we op het aangrenzende parkeerterrein mogen overnachten en dat is geen probleem.

• 16 September 2010 - 05:55

Sonja:

Het werd weer tijd iets van jullie te horen ,De internet mogelijkheden zijn daar zeker dun gezaaid!
    Weer mooie foto's en Jan heeft het zo met een biertje helemaal naar zijn zin.
    Liefs Sonja en Louis

• 16 September 2010 - 07:28

Ron:

Lieve zus en zwager,

Jullie leven nog, zie ik. En hoe! Jullie blijken gewoon bij Intratuin te zitten en aan het bier.
    Ik krijg zin zelf naar Engeland en Schotland te gaan, als ik dit allemaal lees en jullie foto's zie.

Veel liefs!

• 16 September 2010 - 10:36

Steef En Trix:

Hallo Pat en Jan,
    Jullie hadden echt niet naar Engeland hoeven te gaan om intratuin te bezoeken. Had je ook in Amersfoort kunnen doen!!
    Zo te lezen boffen jullie met het weer en gaan alle deuren van de Royal family voor jullie open, jammer alleen dat ze jullie niet willen zien.Blijf genieten en tot de volgende mail.
    Liefs en groetjes.

• 19 September 2010 - 12:48

Lito:

Lieve vriendenWij hebben niet eerder gereageerd op jullie fantastische reisverslagen wegens een spoedopname van Tony. Hartklachten en vreselijke hoofdpijn Intussen veel gebeurd was waarschijnlijk een dreigend hartinfarct alleen de hoofdpijn weten ze nog niet wacht op een MRIscan. We houden jullie op de hoogte. Liefs Lito