Loch Lomond en de Trossachs
Door: Pat
25 September 2010 | Verenigd Koninkrijk, Dumfries
Door de prachtige Glen Coe rijden we richting Loch Lomond. Verderop is de vallei veel breder en minder aantrekkelijk. Voorbij Ardlui rijden we parallel aan Loch Lomond, het grootste meer van Groot Brittannië. Het is zo heiig dat we de overkant van het meer ternauwernood kunnen zien. Om alle verkeer uit het dorp te houden, is bij Luss een mooie parkeerplaats aangelegd waar we de camper makkelijk kwijt kunnen. We lopen een uurtje door het lieflijke dorp, lunchen op de parkeerplaats en rijden dan naar een camperplaats bij Gartfairn Farm nabij Balmaha en met uitzicht op het meer. We hebben een geanimeerd gesprek met de boer, die ons de pub in het dorp warm aanbeveelt. In een half uur lopen we ernaartoe. Bij het bezoekerscentrum er tegenover halen we een stapeltje folders over de omgeving en strijken dan neer in de gezellige Oak Tree Inn waar nog net een tafeltje voor ons over is. De terugweg heeft nog een aardige klim voor ons in petto. Het bevalt ons hier en we willen een paar dagen blijven om het Nationaal Park Loch Lomond en de Trossachs te verkennen.
Maandag 20 september 2010
Opmerkelijk hoe snel het weer verandert. Zo denk je dat het de perfecte dag wordt voor een wandeling en zo trekt de lucht volkomen dicht. Toch wagen we het erop. Bij het bezoekerscentrum vragen we nog wat meer informatie en kiezen ervoor om met een boot naar een onbewoond eiland in het meer te gaan om daar te wandelen. De Lady Jean uit 1936 brengt ons voor 5 pond per persoon in enkele minuten naar Inchcailloch. De schipper belooft ons om 15:00 uur weer op te halen. Het eiland is voornamelijk begroeid met eikenbomen, wat dennenbomen, grassen, varens en bosbessen. Ondanks we wel sporen zien, vangen we geen glimp op van de enige bewoner van het eiland, een albino hert. Ooit werd het eiland bewoond door een Ierse prinses, die er na de dood van haar man een klooster stichtte en ook door boeren. Tegenwoordig maakt het eiland deel uit van het Nationaal Park en mag het niet bewoond worden, zelfs niet als het privébezit zou zijn.
We doorkruisen het eiland en zijn onder de indruk van het uitzicht op de top over Loch Lomond en, in de verte, Ben Lomond. En ook het weer werkt mee. We lopen naar de andere kant van het eiland waar een strandje is en naar de begraafplaats waar tot 1947 mensen uit de omgeving begraven werden. De schipper is stipt op tijd om ons op te halen en na een afzakkertje in de pub, gaan we weer huiswaarts.
Dinsdag 21 september 2010, de verjaardag van Lucie
Aan het eind van de ochtend lopen we naar het bezoekerscentrum waar we de bus naar Alexandria nemen. Volgens het navigatiesysteem is dit plaatsje in het bezit van een Mac Donalds en wij hopen daar een paar reisverslagen te plaatsen. In Alexandria zoeken we het filiaal van de fastfoodketen, maar dat blijkt in Balloch te zijn, een aangrenzende plaats waar we met de bus doorheen zijn gekomen. We doen een paar boodschappen in Alexandria en lopen terug naar Balloch. We vinden het restaurant, trakteren onszelf op koffie en een muffin en ik werk een uurtje aan het verslag. Op de terugweg stappen we uit in Milton of Buchanan en zijn precies op tijd thuis voor de borrel.
Woensdag 22 september 2010
De grootste afstand die Jan vandaag te voet aflegt, is die van de camper naar de vuilnisbak en terug. Ik waag me helemaal niet buiten. Het hoost. De hele dag. Het plan om vandaag Conic Hill te beklimmen, geven we op. We doen wat huishoudelijke klusjes en Jan gaat het staangeld voor 4 nachten afrekenen. Morgen trekken we verder.
Donderdag 23 september 2010
De Trossachs Trail, van Aberfoyle over de Duke’s Pass naar Loch Katrine en via Callander weer terug naar Aberfoyle is een schilderachtige route. Voor het eerst tijdens deze reis merken we op dat de herfst definitief zijn intrede doet. We lopen een stuk langs Loch Katrine. We hebben er waardering voor hoe de Schotten hun natuurschoon toegankelijk maken met de ontelbare wandelroutes. We zouden hier nog maanden kunnen doorbrengen en iedere dag een andere wandeling maken. Overal zijn bezoekerscentra waar je uitgebreid informatie kunt krijgen en het mooiste foldermateriaal mag meenemen. Loch Lomond and the Trossachs National Park kunnen we het beste omschrijven als een miniatuuruitvoering van de Highlands gecombineerd met het landelijke van de Borders. Een streek waar wij enorm van genoten hebben en die we nu helaas achter ons laten.
Het navigatiesysteem loodst ons dwars door Glasgow. Het verkeer valt reuze mee. Op de valreep zien we het stadion van de Glasgow Rangers. Het landschap ten zuiden van Glasgow is licht glooiend en saai. Via de M8, M77 en A76 komen we om 15:30 uur in Mauchline aan waar we een camperplaats vinden bij Catrine House.
25 September 2010 - 21:47
Peter En Thea:
hallo Pat en Jan,
Zit jij je uit te sloven Pat en er heeft nog niemand gereageerd, da's nou toch ook wat!!!
Daarom; ik wel hoor, alles weer mooi, mooi en nog eens mooi.
Geniet verder en tot de volgende keer, groetjes van ons Thea. -
26 September 2010 - 09:33
Anna Schrijer:
Hallo Pat en Jan,
Prachtige foto,s en leuke reisverslagen maak je. Ik begin toch te overwegen om wat eerder met pensioen te gaan en ook zulke reizen te gaan maken.....Wij gaan in de herfstvakantie een weekje naar zuid limburg. Verder gaat niet in zo,n korte tijd.
Het mag af en toe regenen in Schotland, voordeel is dat alles zo prachtig groen is. De ruimte en rust die de foto,s uitstralen zijn fantastisch.
Have fun, groeten, Hans en Anna. -
26 September 2010 - 11:43
Marian & Jos:
mooiverslag en prachtige foto,s het blijft leuk om op deze manier mee te reizen.
Groet en kus voor beiden. -
26 September 2010 - 15:11
John Van Koetsveld:
Afgelopen dinsdag zijn we terug gekomen van vakantie naar Turkije. Vandaar dat ik niet eerder iets heb laten horen. Ik vind je verhaal boeiend en de foto's werkelijk prachtig. Tot schrijfs -
26 September 2010 - 16:18
Sonja:
Jullie hebben al de nodige "Lochs" gezien ,mooi landschap!
Wij vliegen donderdag 1 weekje naar Macedonie,daarna meld ik me weer.
Liefs Sonja & Louis -
27 September 2010 - 09:50
Monique En De Rest:
Mooie foto's en een prettig te lezen verslag.
Wat een mooie, maar dreigende, wolken massa's.
Veel groetjes van Monique, Ed, Manouk en een jarige Naomi Doei!