South Ayrshire en Dumfries
Door: Pat
28 September 2010 | Verenigd Koninkrijk, Keswick
Hoewel we ze niet graag zien, zijn de wolkenluchten in Schotland fantastisch. Vandaag drijven de wolken langs een ijzig blauwe achtergrond en staat er een koude poolwind.
We doen boodschappen in Cumnock en rijden via de A70 en A77 naar Culzean Castle, dat aan de kust op een rots ligt. Het kasteel is eigendom geweest van de Kennedyfamilie en in 1945 geschonken aan de National Trust van Schotland.
We worden opgewacht in de hal door 736 pistolen, die er op decoratieve wijze zijn opgehangen.
Bij de inrichting van het kasteel heeft de architect Robert Adam een belangrijke rol gespeeld. Een interessant interieur, maar niet echt onze smaak. Eigenlijk voelen we ons in de keuken het meeste thuis.
Uit dankbaarheid voor de rol die hij bij de bevrijding van Europa heeft gespeeld en voor het commando dat hij voerde over de Schotse troepen kreeg president Eisenhouwer het levenslange gebruik van een verdieping van het kasteel. Er is nu een kleine tentoonstelling over hem ingericht.
Buiten proberen we vanaf het strand een glimp op te vangen van het kasteel op de rots, maar dat lukt maar ten dele omdat er teveel bomen op de voorgrond staan. We wandelen een paar uur door het bosplantsoen dat om het kasteel ligt, bezoeken Swan Pond, de ommuurde tuin en Camelia House. Om half vier is het de hoogste tijd om een plaats voor de nacht te gaan zoeken. Het is weer een bank holiday en er zijn veel mensen op pad. De camping bij de ingang van het park heeft nog een plekje voor ons met uitzicht op zee en de bergen van North Ayrshire.
Zaterdag 25 september 2010
Het was vannacht rond het vriespunt. Het kacheltje heeft de hele nacht staan blazen. Toch is het maar 16 graden in de camper als we opstaan.
Om 10:00 uur rijden we weg. Heuvels met weiden vol met schapen en koeien, bossen en bomen trekken aan ons voorbij. We rijden de Galloway Tourist Route (A713) naar Gretna Green. We passeren het Galloway Forest Park en het landschap wordt een stuk interessanter. Bergen, bossen en prachtige meren. Bij Castle Douglas nemen we de A75 naar Dumfries. De lunch wordt aldaar weer genuttigd bij een Mac Donalds met als verborgen agenda het plaatsen van het reisverslag en het bellen met moeder Anna. Dat laatste lukt helaas niet, ze blijkt net even naar de glasbak.
In Lochmaben vinden we een camperplaats bij Highfield House. Het is nog vroeg op de middag en prachtig weer. We maken een wandeling door het plaatsje. Het mooiste zijn Kirk - en Castle Lake.
Zondag 26 september 2010
De korte afstand naar Lockerbie is snel afgelegd. Direct vinden we het bezoekerscentrum en de Garden of Remembrance ter herinnering aan de vliegtuigramp. De streek is al meer dan 6.000 jaar bewoond en Lockerbie wil graag meer zijn dan alleen de rampzalige avond van 21 december 1988. Daarom is er een kleine tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van de streek. Maar uiteraard maken de foto’s van de ravage in het dorp na de ramp de meeste indruk. De Boeing 747 van Pan America is op grote hoogte geëxplodeerd en de brokstukken lagen tot aan de oostkust. Alle 259 inzittenden van het vliegtuig en 11 inwoners van Lockerbie kwamen om. Ze waren in de leeftijd van 2 maanden tot 82 jaar en kwamen uit 21 landen. In de Garden of Remembrance staat een gedenksteen met alle namen van degenen die omkwamen.
Aan boord bevond zich een groep studenten van de Syracuse Universiteit van New York. Nog steeds stelt deze universiteit jaarlijks twee studiebeurzen beschikbaar voor inwoners van Lockerbie.
Een vrolijker bezoek brengen we aan Gretna Green. In 1754 werd in Engeland een wet aangenomen die de minimum leeftijd voor het huwelijk op 21 jaar stelde. Bovendien was de toestemming van de ouders nodig en moest het huwelijk geregistreerd worden. Schotland kende deze wetgeving niet en al snel kwamen jonge stellen die in eigen land tegenwerking ondervonden naar Gretna Green, het eerste dorp over de grens. Voor het opstellen van de akte zocht het bruidspaar een betrouwbaar iemand. De smid behoorde tot de gerespecteerde burgerij en nam deze taak op zich. Nog steeds is de minimum leeftijd in Schotland 16 jaar en je kunt nog steeds trouwen bij de Old Blacksmiths Shop.
Na deze interessante bezoeken rijden we over de M6 Engeland binnen.
Om 15:00 uur komen we aan in Keswick in het Lake District National Park waar we twee nachten boeken op camping Derwentwater. De camping ligt aan het gelijknamige meer en op loopafstand van het stadje. Achter onze plaats stroomt de Greta. Nadat we ons geïnstalleerd hebben, bekijken we het aardige maar toeristische stadje. In een achteraf straatje vind ik onverwacht comfortabele schoenen en kom met twee paar thuis.
28 September 2010 - 09:51
Liesje:
Lieve Jan en Pat,
Wat ongelooflijk mooi en dan al die kastelen. Wat heeft zich daar toch allemaal afgespeeld en wat is het allemaal goed bewaard gebleven! Geniet van al het moois en ik mail je nog wat updates en van ons hier veel liefs -
28 September 2010 - 10:12
Sonja:
We hebben weer genoten van de mooie foto's
Jammer dat de temperatuur al zo laag is.
Liefs S&L -
28 September 2010 - 14:09
Marian & Jos:
Prachtige foto's en een mooi kasteel.
Hier ook koud gehad de laatste nachten.
Veel plezier verder, wij trekken morgen langzaam weer naar A'frt.
groet en kus -
28 September 2010 - 17:50
Monique En De Rest:
Hoi Jan en Pat,
Wat een mooie foto van dat kasteel, ik krijg het idee dat wil ik ook in het echt zien. Verder een mooi verslag. Veel plezier verder nog. Liefs van Monique en Ed en de meiden -
28 September 2010 - 20:18
Steef En Trix:
Weer prachtige foto's!Volgens mij hebben jullie geen tijd om alle indrukken te verwerken, maar daar hebben jullie straks de hele winter weer voor. Ga lekker door met genieten en hou ons op de hoogte. liefs van ons. -
29 September 2010 - 22:35
Atta: