Sterea Ellada, deel 1 - Reisverslag uit Delphi, Griekenland van Jan & Pat - WaarBenJij.nu Sterea Ellada, deel 1 - Reisverslag uit Delphi, Griekenland van Jan & Pat - WaarBenJij.nu

Sterea Ellada, deel 1

Door: Pat

Blijf op de hoogte en volg

11 Mei 2011 | Griekenland, Delphi

Dinsdag 3 mei 2011
We wisselen nog wat informatie uit met het Griekse echtpaar voor we langs de mooie noordkust naar Thiva rijden en we ons door het navigatiesysteem het centrum van de stad in laten sturen. Net als we denken klem te komen zitten door een wegversperring, ziet Jan een nauwe uitweg naar rechts en komen we na enige inspanning de stad weer uit. Na het overweldigende natuurschoon van de Peloponnesos stelt deze omgeving, bestaande uit heuvels met groene velden, enigzins teleur. Pas na Livadeia wordt het landschap interessanter, maar het wordt wel verpest door de vele elektriciteitsmasten. De laatste 30 km. naar onze bestemming zijn echt mooi. Arachova ligt prachtig tegen de berg en maakt een gezellige indruk met mooie bomen langs de weg en een aardig plein met terrassen. De stad kijkt uit over dezelfde vallei als het bekende Delphi, dat we door de aaneenschakeling van hotels en restaurants minder aantrekkelijk vinden. 7 km. buiten de stad vinden we een plek op camping Chrissa met het uitzicht op de vallei waarin 5 miljoen olijfbomen staan, het stadje Itea en de golf van Korinthe. We kiezen voor deze camping om nog wat campingcheques kwijt te raken.

Woensdag 4 mei 2011
Jan wast de camper, terwijl ik me ontferm over linnengoed en kleding. ’s Middags lopen we naar camping Delphi, die vier kilometer terug ligt. Deze camping hebben we eerder met Jeroen op internet bekeken en hij lijkt perfect voor zijn bezoek morgen. De weg is steil en de ene haarspeldbocht volgt op de ander. Het lijkt onhaalbaar de afstand naar de camping te voet af te leggen. Jan steekt zijn hand op, twee auto’s passeren ons, maar de derde stopt. We krijgen een lift van een vriendelijke Griek in een gammele bak. Hij zet ons zelfs af voor de ingang van de camping. De camping is inderdaad iets mooier en vooral het uitzicht is spektakel. We reserveren een plaats met een uniek uitzicht en waar we hopen op tv-ontvangst. Alleen loopt de plaats aan alle kanten schuin. Vanuit de camping loopt een kleine weg binnendoor naar het dorp Chrisso. Met een uur zijn we weer terug bij onze camper.

Donderdag 5 mei 2011
In de ochtend verhuizen we naar camping Delphi (N38°28’44”-O22°28’27”). We melden ons en gaan aan het werk om de camper een beetje vlak neer te zetten. Een hoosbui stoort ons hierbij. Pas om 14:00u staat hij redelijk naar onze zin. We hebben een hobbelige plaats, maar een spectaculair uitzicht. Bovendien hebben we als een van de weinigen zon op de plek en tv-ontvangst.
Jeroen komt om 20:30u aan na een voorspoedige reis en nog net bij daglicht. Maar door dichte mist krijgt hij van het uitzicht niets te zien. We snacken op zijn Grieks.

Vrijdag 6 mei 2011
Het uitzicht toont zich vanochtend in volle glorie. Windvlagen maken het iets te fris om buiten te zitten. We verhuizen regelmatig met boeken, landkaart en laptop van buiten naar binnen en weer terug. Aan het eind van de ochtend doen we wat boodschappen in Itea. Het wordt een hele zoektocht naar een supermarkt.
De kudde berggeiten die onder ons terras de helling kaal grazen, laten de omgeving geuren naar tijm.

Zaterdag 7 mei 2011
Na het ontbijt rijden we met de huurauto van Jeroen richting Amfissa, waar we via Ag. Efthimia, Vounichora en Malandrino naar het meer T.L. Mornon gaan. We rijden om het meer heen dat grillig van vorm is en diepgroen van kleur, een tijdrovende route door alle bochten. Dan weer loopt de weg hoog boven het meer om vervolgens af te dalen naar de oevers ervan. De berghellingen rondom het meer zijn afwisselend kaal en begroeid. Er is geen enkel teken van toerisme rond dit meer. Via de kust komen we voor een verlate lunch aan in de jachthaven van Galaxidy, een sfeervol dorp. Inktvis, mosselen en sprotjes voor Jeroen en Jan. Eindelijk een souvlakia voor mij. Langs de kust en via Itea gaan we weer terug naar camping Delphi.

Zondag 8 mei 2011
Een prachtige zonnige dag en het is windstil. We eten buiten en genieten op ons terras van het spectaculaire uitzicht en zien voor de eerste keer van hieruit de besneeuwde bergen op de Peloponesos.
We vermaken ons met lezen en het bekijken van huurcampers in Amerika op internet.
Jan maakt een pastagerecht met salami, artisjokken en zwarte olijven.
In het begin van de avond maakt de invasie van een groep deelnemers aan een ANWB kampeerreis een eind aan ons rustige verblijf op deze camping.

Maandag 9 mei 2011, verjaardag van Pat
Een enorme originele Griekse cake, bedekt met witte poedersuiker en versierd met een oranjekleurige roos en de getallen vijf en acht in blauw hebben we vandaag bij de koffie ter ere van mijn achtenvijftigste verjaardag. Ook de telefoontjes, sms'jes, e-cards en e-mails maken het een beetje feestelijk.
Het is halfbewolkt en er hangt laaghangende bewolking over de toppen van de bergen. Na de koffie vertrekken we naar het klooster Osios Loukas, dat zuidoost ligt van Arachova. Rond 940 vestigde de heilige Lukas zich hier met enkele discipelen en stichtte het klooster. De kleine kerk uit die tijd werd in 1011 uitgebreid, maar is op een aantal plekken nog steeds zichtbaar. De mooie ligging, de architectuur, de mozaïeken en fresco’s maken het bezoek de moeite waard.
We rijden terug naar Arachova waar we de weg naar het noorden volgen naar het Nationaal Park Parnassos. We passeren een plateau dat een skigebied omvat met veel, nog niet in gebruikgenomen, nieuwbouw en komen dan terecht in een verrassend gebied met dichte dennenbossen. De temperatuur daalt naar vijf graden. Er ligt nog sneeuw langs de weg en uiteindelijk ontneemt dichte mist ons het zicht op de weg en de omgeving die ongetwijfeld mooi is. Stapvoets rijden we de weg tot Amfiklia waar het zicht gelukkig beter is en via Polidrosos en Eptalofos weer terug naar Arachova voor een zeer verlate lunch bestaande uit overheerlijke lamskoteletjes, frites en een Griekse salade in een uitgestorven restaurant. De eigenaresse trakteert ons op een nagerecht.
De avond brengt ons Spoorloos en tosti’s.

Dinsdag 10 mei 2011
Na een uitgebreide lunch vertrekt Jeroen naar het vliegveld van Athene. Hij zet ons af bij de archeologische vindplaats van Delphi. We kijken de rode Skoda en de wuivende hand na tot hij uit het zicht verdwijnt. De hoger gelegen vindplaats en het museum blijken al om 15:00u te sluiten. Het bezoek aan het museum laten we vallen en we beperken ons tot de hoogtepunten: de tempel van Apollo, het theater en het stadion. Ook dit heiligdom ter ere van Apollo is mooi gelegen op de helling van een berg met schitterend uitzicht over de lager gelegen vallei en heeft sfeervolle begroeiing. Vanuit twee uiteinden van de wereld liet Zeus twee adelaars uitvliegen. Hun paden kruisten zich boven Delphi en daarmee werd vastgesteld dat dit het middelpunt van de aarde was.
Van de tempel van Apollo staan nog wat zuilen overeind, maar het theater is vrijwel nog in tact. We haasten ons naar het hoogste punt, het stadion en komen net op tijd om een paar foto’s te schieten. Mensen die na ons komen, worden tegengehouden. Van hieruit wordt het park vriendelijk maar onverzettelijk schoongeveegd en ontdaan van toeristen.
Het heiligdom van Athene is lager gelegen en gelukkig langer geopend. Van de tempel rest alleen de stenen. Van de ernaast gelegen Tholos werden in 1938 drie van de twintig zuilen opnieuw opgericht. Het is een fotogeniek bouwwerk en mogelijk geschikt voor de kaft van een nieuw album. We fotograferen het van alle kanten.
We staan op tijd klaar voor de bus van 16:15u, maar die komt niet opdagen. De vijf kilometer naar de camping leggen we te voet af.
Ook de terugreis van Jeroen verloopt voorspoedig en hij is rond 21:00u. weer thuis.

• 11 Mei 2011 - 18:01

Marian En Jos:

Nogmaals van harte gefeliciteerd met je verjaardag nog vele in goede gezondheid, geniet er samen van.Wij genieten heel veel mee met jullie reis er komen vele herinneringen boven van vorig jaar.Mooie foto's en verslag, leuk dat Jeroen er ook bij was.
    veel liefs en geniet verder met jullie weer leuke reis.

• 11 Mei 2011 - 18:02

Jan En Alie:

Wat een leuke plaats ons wel bekent.
    Daar je verjaardag te vieren.
    Wij hebben op die plaats op de camping ook erg genoten.
    Ben wel wat laat , maar was ook vroeg, omje nog van Harte te feliciteren.
    Zie dat jullie het goed hadden met Jeroen.
    Geniet nog verder van de reis, wij genieten van je verslagen
    Liefs Alie en

• 17 Mei 2011 - 08:14

"jullie Buurtjes":

Nog van harte gefeliciteerd!
    Zo te zien genieten jullie van de reis!
    We herkennen zelfs de olijfboom in Delphi.
    Alles is hier nog bij het oude in de Toren. Het weer is een beetje minder, met wat regen, maar dat was wel waar de natuur behoefte aan had.
    Nog veel plezier en een goede reis verder!