Eerst feest en dan op weg naar de boot - Reisverslag uit Grenaa, Denemarken van Jan & Pat - WaarBenJij.nu Eerst feest en dan op weg naar de boot - Reisverslag uit Grenaa, Denemarken van Jan & Pat - WaarBenJij.nu

Eerst feest en dan op weg naar de boot

Blijf op de hoogte en volg

08 Augustus 2012 | Denemarken, Grenaa

Vrijdag 3 augustus 2012, verjaardag van Dre
Als een goed geolied team doen we de laatste werkzaamheden in huis, halen brood en zijn om 10:45 uur klaar voor vertrek. De zon schijnt en in de camper blijkt de kilometerteller alweer op 37.511 te staan.
Voor lunchtijd willen we in Gaanderen zijn, waar we een nieuwe gasfles ophalen. We stappen over op lpg. Onderweg vrij makkelijk bij te vullen waardoor we niet zo op het gasverbruik hoeven te letten. We houden er rekening mee dat we in Zweden, zeker in september, vaker de kachel aan zullen hebben. We zijn er mooi op tijd. Jan monteert de filter alvast ter plaatse: de werkplaats beschikt over het juiste gereedschap.
Op de afgesproken tijd arriveren we bij Alie, die in eerste instantie niet opendoet. We glippen met een medebewoonster mee naar binnen. Het slaperig hoofd dat door de kleine deuropening naar ons gluurt, duidt op een middagdutje. Al ontkent ze het, Alie is ons bezoek duidelijk vergeten. Over een uurtje heeft ze een andere afspraak, waardoor we met haar rap door de foto’s van Canada bladeren. Toch is ze blij met ons bezoek en de informatie over haar schoonzus, waarmee ze altijd veel contact had en waarvan ze nu nooit meer hoort.
Wij rijden door naar Obelink waar we een nieuwe rubberen mat meenemen. Niet dat we op voorhand van plan zijn deze vakantie weer vast te lopen in de modder, maar we zijn tenslotte wel wat hardleers.
In Bredevoort en Aalten, dorpen die op steenworp afstand liggen, zoeken we naar een overnachtingplaats maar verschillende camperplaatsen blijken opgeheven. Uiteindelijk vinden we een plek naar onze zin in Bocholt, net over de grens. Met stroom waardoor we vanavond onbeperkt Olympische Spelen kunnen kijken.
(Route: A1, A30, A12, A18, N313)
(Weer: 7)

Zaterdag 4 augustus 2012
Het uitslapen hebben we na het harde werken van de afgelopen dagen meer dan verdiend. Pas om 12:00 uur beginnen we aan onze wandeling door Bocholt. Een lunchpakketje in de rugzak zorgt ervoor dat we tot het laatste moment kunnen wegblijven. Langs de aardige Aasee lopen we naar het centrum met strakke moderne straten. Pas vanaf het marktplein met het mooie oude raadhuis op de achtergrond spreekt het ons meer aan. We gaan terug via het Textielmuseum dat gevestigd is in de fabriek waar Jan vroeger machines geïnstalleerd en gecontroleerd heeft. Teruggekomen bij de camper maken we ons klaar voor vertrek. We worden vanaf 15:00 uur in Praest verwacht voor de viering van de 65e verjaardag van Dre.
We arriveren tegelijk met andere gasten en worden hartelijk verwelkomd door Dre en Marianne. De camper zetten we op zijn vertrouwde plekje. Als alle gasten er zijn, brengen we een toost uit op Dre en worden we de middag en avond verwend met lekker eten en drinken. Het weerzien met de oudcollega’s is altijd weer leuk en ook de vrienden van Dre en Marianne beginnen we beter te kennen. Een supergezellig feestje, een lange zwoele zomeravond en nòg een gouden medaille voor Ranomi Kromowidjojo.
(Route: B67, B8)
(Weer: 9)

Zondag 5 augustus 2012
Nog nooit hebben we een camperplaats gehad met zo’n mooie badkamer! De warme douche en het heerlijke ontbijt in prettig gezelschap vormen het perfecte begin van de dag, waarop een klein smetje komt als bij het uitrijden de dakrand in ons nog openstaande dakluik hapt. De breuk zit gelukkig aan de rand, waardoor lekkage bij regen niet aannemelijk lijkt. We durven er onze reis mee te vervolgen. We nemen afscheid van Magda, Marianne, Dre en zijn ouders en rijden een kleine 350 kilometer naar het noorden naar Sittensen, een kleine plaats tussen Bremen en Hamburg. De weg ernaartoe is saai en voert ons langs weilanden, maisvelden en bomen. Het is even een puzzel om bij de camperplaats te komen. Een paar campers zien we staan, maar de brug is geheel verdwenen en wordt kennelijk opnieuw gebouwd. De werkzaamheden zijn een ware trekpleister voor de dorpbewoners. We rijden om en bemachtigen een plekje met tv-ontvangst. Nadat we ons geïnstalleerd hebben, maken we een wandeling door het groene plaatsje dat aan der Oste ligt. Het Heimathaus is de enige bezienswaardigheid. Het gebouw stamt uit 1817 en heeft iets van doen met de opvang van vluchtelingen.
Jan repareert het dakluik en het ziet er naar uit dat het, als de lijm is uitgehard, gelukkig voor mij bruikbaar blijft als uitkijkpost. We doen een spelletje op de iPad, ik werk aan het verslag en we kijken nog een poosje naar de verrichtingen van de Nederlandse sporters vandaag in Londen en liggen er op tijd in.
(Route: B67, A31 Emden, A30 Osnabruck, A1 Hamburg)
(Weer: 7)

Maandag 6 augustus 2012, verjaardag van Anneke
De bouwers aan de brug hebben hun werkzaamheden na het weekend allang hervat, als wij om half tien wegrijden. We hebben een vol programma vandaag: voorraden aanvullen, tanken en 400 km. rijden. Het plan is om naar Arhus te gaan en daar te blijven tot we op woensdag de boot nemen naar Zweden. We slaan voldoende voorraad in om voorlopig in Zweden er tegen te kunnen en rijden om 14:00 uur met een volle tank Denemarken in. De voorbereiding is blijkbaar nooit goed genoeg, want ook deze keer zien we tankstations die in tegenstelling tot de informatie veel goedkoper zijn dan in Duitsland.
Het landschap is inmiddels veranderd in glooiende goudgele velden met wat struikgewas, maar is nog steeds even saai. Al het verkeer, met uitzondering van de vrachtwagens, wordt van de weg gehaald voor een onduidelijke controle. Gelukkig worden wij er niet tussenuit gepikt en kunnen we de route vervolgen. Langs de snelwegen in Denemarken zijn servicestations voor campers. We maken er dankbaar gebruik van. Rond 17:00 uur komen we aan in het centrum van Arhus. De parkeerplaats waar vrachtwagens, bussen en campers zijn toegestaan, ligt tegen de haven aan. Nieuwsgierig geworden door het geluid van passerende schepen, wandelen we na het eten langs de haven. Een vreselijk omgeving met verpauperde gebouwen en slecht onderhouden terreinen, zicht op het water hebben we niet echt. We hopen dat het centrum er beter uitziet.
De avond is rumoerig door het manoeuvreren van vrachtwagens.
(Route: A1, A261 Hamburg, A7 Elbtunnel, B200 Flensburg, E45)
(Weer: 6)

Dinsdag 7 augustus 2012
Gisteravond laat hebben we de camper nog verplaatst. Om 22:30 uur zaten we klaar voor Sportzomer maar hadden tot onze verbazing geen beeld. Toen we op onderzoek gingen, bleek er een enorme vrachtwagen naast ons te zijn gaan staan waardoor de schotel geen ontvangst meer had. We zijn naast de Noorse camper gaan staan en daarmee was het probleem opgelost.
Vanwege de dreigende lucht en de wind haal ik vanmorgen mijn nieuwe jas uit de kast. Hij zit heerlijk en heeft een prettige grote zak waar mijn camera precies in past. We verkennen het centrum van Arhus. Steeds weten we een bui te ontlopen door tijdig kerkbezoek. We zijn onder de indruk van de Dom. Al heel wat kerken hebben we op onze reizen gezien, maar het interieur van de deze kathedraal heeft een geheel eigen karakter. De muurschilderingen zijn misschien technisch niet zo goed als die in de Italiaanse kerken, maar ze zijn bijzonder van kleur en door eenvoud. Groen, terra en oker en een mooie lichtval door de witte muren. We bezoeken de roodbakstenen Vor Freue Kirke en lopen door straten met oude panden die afgewisseld worden door strakke moderne gebouwen. De straten ten noorden van de kathedraal zijn het oudst en vormen het Latin Quarter. Smalle straten met cafés, kleine kunstgalerijen en boetiekjes. En Stroget is de mooie lange luxe winkelstraat van de stad. We zijn aangenaam verrast door het centrum en zijn geneigd de stad het lelijke havenkwartier te vergeven. We lunchen thuis en zijn precies op tijd om Dorian van Rijsselberghe zijn triomftocht te zien maken en smullen later op de middag van de geweldige gouden oefening van Epke Zonderland.
(Weer: 6)

• 08 Augustus 2012 - 14:19

Dré En Marianne:

Hallo daar, we lezen het nu al, er gaan nog zeer veel mooie verslagen komen. Echter heb ik weer een schrijffoutje ontdekt. Het is niet Bochelt, maar Bocholt, dus met een o. Sorry dat ik daar op let, zal wel komen omdat ik bij een krant, c.q. bij een drukkerij gewerkt heb. Maar ja, je kunt het nog veranderen, toch. Fijne reis verder. Lieve groet.

• 08 Augustus 2012 - 14:49

Hans En Sas:

Wij kijken nu al uit naar de rest van dit reisverslag.
    Dat schrijffoutje was mij ook opgevallen, wellicht omdat wij twee dagen geleden langs dat textielmuseum reden en ik dacht dat dat wat voor pa zou zijn....grappig.
    veel plezier, liefs.

• 08 Augustus 2012 - 16:57

Ludwig:

Hoi Jan en Patricia,

weer een leuk verslag en mooie foto's. Complimenten! Niet vergeten....we zien hier graag veel foto's van julliezelf op de diverse locaties onder diverse omstandigheden! Enkele fototips, het vastleggen van jullie goeie gezondheid, vrolijkheid, zweetdruppels van de hitte mag, fraaie zonsondergangen, bruin gekleurd en natuurlijk.... alles zonder paraplu's!!!

Veel plezier en zon toegewenst uit Halsteren,

Ludwig en kids

p.s. vertrek a.s. maandag weer naar Duitsland voor de opdracht 'speelgoedkraantjes' (zelfde opdracht als in Philadelphia).

• 09 Augustus 2012 - 19:05

Dick En Joke:

Hallo jullie twee,
    Al in Denemarken, dicht bij een oud collega van Dick, dus voor ons ook daar iets bekends. Leuk. Zijn dochter woont in Arhus. Heeft daar ook gestudeerd. Hoop nog veel van jullie te lezen en wees voorzichtig.
    Groetjes Dick en Joke.

• 10 Augustus 2012 - 17:35

Jan En Alie:

Vanuit een zonnig Julianadorp op een boerencamping een heel goede reis gewenst.
    Wij blijven nog even en genieten van mooi weer, en veel bekende hier.
    Liefs en groetjes

Jan en Alie