Varberg en Halland - Reisverslag uit Tanumshede, Zweden van Jan & Pat - WaarBenJij.nu Varberg en Halland - Reisverslag uit Tanumshede, Zweden van Jan & Pat - WaarBenJij.nu

Varberg en Halland

Blijf op de hoogte en volg

15 Augustus 2012 | Zweden, Tanumshede

Woensdag 8 augustus 2012
Om 9:00 uur vertrekken we naar een parkeerplaats langs de snelweg, ten westen van Arhus, met faciliteiten voor campers. We douchen er, vullen meteen de watervoorraad weer aan, ontbijten, drinken koffie en dumpen ons afval. Het is nog een kleine 70 km naar de boot.
In Grenaa tanken we en om klokslag 12:00 uur staan we in de rij bij de boot. De gasflessen moeten we afsluiten, de deur van het gashok openlaten maar verzegelen. Dat betekent dat de koelkast en het diepvriesvak 5 uur ongekoeld blijven. We moeten er het beste van hopen, we hebben geen keus. De camper laten we achter op dek 5 en zoeken een zitplaats op het zevende dek waar we de beschikking hebben over wi-fi van het trage soort en een groot tv-scherm waarop Olympische atleten hun inspanning leveren. Het verslag is zo geplaatst, maar over de foto’s doe ik uren en dan nog komt niet alles goed over. Ik moet er genoegen meenemen want de accu van de laptop is leeg. Gelukkig zitten ook de iPads in ons rugzakje en zo vliegt de tijd voorbij. Een half uur voor aankomst verzamelen we onze spullen en gaan naar het zonnedek waar we de kust van Zweden rap naderbij zien komen. Aan paspoortcontrole doen de Zweden niet en zo zijn we al snel op weg naar een overnachtingplaats. De koelkast koelt weer en in het vriesvak is gelukkig alles in orde.
De dichtstbijzijnde plaats in ons boekje is op het schiereilandje Getteron. We vinden de plek moeiteloos maar we kunnen geen touw vastknopen aan de borden die erbij geplaatst zijn. Het is ons niet duidelijk of we hier wel mogen staan. We zijn niet de enige met vraagtekens. Verschillende campers komen aanrijden maar vertrekken ook weer. Ook wij nemen dat besluit. Een stukje terug, op een parkeerplaats bij een natuurreservaat, staan een paar campers waarbij wij ons aansluiten.
We worden getrakteerd op geweldige wolkenpartijen en een indrukwekkende zonsondergang.
(Route: 501, E45, 15)
(Weer: 6)

Donderdag 9 augustus 2012
Na het ontbijt rijden we de paar kilometer terug naar de haven van Varberg. We vinden een perfecte parkeerplaats voor de camper van waaruit we zicht hebben op de vesting van Varberg. De wal eromheen is het meest imposant, het fort zelf bestaat eigenlijk uit een rijtje roestbruin gekleurde huizen. Een wandelpad leidt om het fort heen naar de haven waar we mooi zicht hebben op het Kallbadhuset. Een badhuis in Moorse stijl dat nog steeds in gebruik is. We slaan Zweedse kronen in en lopen door het park en langs de sociëteit uit 1880 terug naar de camper.
Bij afslag 56 verlaten we de snelweg alweer. Borras Skara, een kloof van tien meter diep, 100 meter lang en 60 centimeter breed is ons volgende doel. Aan het eind van de kloof zit halverwege een grote steen klem tussen de wanden. Althans, we hopen dat hij vast genoeg zit als we er onderdoor lopen. We klimmen en klauteren in de omgeving van de kloof op zoek naar een uitzicht maar dat blijft door de vele bomen beperkt. Bua, een vissersplaatsje verderop heeft de kust begroeid met rozenbottelstruiken en heide en aan het strand van Stravalla lopen wij te riebelen in spijkerbroek en vest terwijl de Zweden, ongeveer in hun blote kont, in het water dartelen.
We zien nog wat van de Olympische dressuur en de spectaculaire BMXsport.
Uiteindelijk zijn alle Zweden vertrokken en blijven we alleen aan het strand achter.
(Route: E6)
(Weer: 8)

Vrijdag 10 augustus 2012
Om 8:30 uur zijn we al op pad. Het is fris, bewolkt en af en toe regent het. We ontbijten in Asa op de parkeerplaats bij Ica waar we gelijk paar boodschappen halen.
We rijden langs Tjoloholms Slott maar we vinden het niet uitnodigend genoeg om het te bezoeken. Via kleine nummerloze binnenwegen maken we de mooie tocht naar het kerkje van Onsala. De kerk heeft een kleurig beschilderd houten plafond en in de crypte staan twee witmarmeren sarcofagen waarin de weldoener van de kerk samen met zijn vrouw zijn bijgezet. De omgeving is al lang bewoond. Er zijn sporen van bewoning gevonden uit de het stenen, het bronzen en het ijzeren tijdperk. En de Vikingen hadden op deze plek in de 11e eeuw een heiligdom staan ter verering van de god Odin.
Rond lunchtijd komen we aan in Smarholmen waar we de camper op een eersterangs plek langs zee zetten. We overnachten op dit geweldige stekje waar we voor het eerst kennismaken met de Scherenkust van Zweden. Gladde rotspartijen langs de kust en in zee ontelbare rotseilandjes. We wachten tot het droog wordt en maken een wandeling in de omgeving. De zon breekt door, het wordt prachtig weer en zo verdient het weer van vandaag toch nog het cijfer 7.
In een serie leg ik vast hoe de lucht en water gedurende de middag en avond voortdurend van kleur veranderen.
P.S. We posten dit in Ed, Zweden, een locatie die waarbenjij.nu niet kent. Tanumshede is echter vlakbij...

• 15 Augustus 2012 - 12:42

Ludwig:

Hoi Jan en patricia,

leuk verslag, mooie foto's. Goede reis gehad naar Duitsland. Wij zitten hier in een hittegolf! Waarschijnlijk te warm voor Jan. Geniet van Zweden!

Ludwig en kids.

• 15 Augustus 2012 - 13:27

Marian En Joke:

Ah, Zweden... ook zo'n heerlijk land!
    Geniet maar lekker verder!
    We vinden jullie verhalen en foto's leuk!

Groetjes uit het Amersfoortse...

• 15 Augustus 2012 - 14:27

Marian En Jos:

lieve Patriia en Jan,
    wat een mooi verslag en dat Jan die steen draagt geweldig geniet van dit mooie land.
    het is hiet 30 graden.
    groet en tot een volgend verslag wij genieten weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer mee

• 15 Augustus 2012 - 16:55

Jan En Alie:

Het ziet er allemaal weer geweldig uit.
    Wij hebben ook een fijne tijd gehad in Julianadorp.
    Gaan ons weer voorbereiden op de volgende trip.

Lieve groeten Jan en Alie.

• 15 Augustus 2012 - 19:16

Marian En Jos:

Dag lieve buren,
    We genieten weer heel erg van het mooie reisverslag en de prachtige foto's. Wat een rust en ruimte!
    Hopelijk komt dit berichtje nu wel aan, want we hebben het al 3 x geprobeerd. Geen idee wat we fout doen.Vooral doorgaan met genieten en tot het volgende verslag.

Groet uit een warm Amersfoort.

• 16 Augustus 2012 - 05:18

Sonja Joosten:

Hoi Jan en Pat,
    Wat een prachtig gebied !!Mooie foto's ook en wat is Jan toch sterk.
    We kijken uit naar jullie volgende reisverslag.
    Liefs L&S

• 16 Augustus 2012 - 13:27

Anna:

Terug van vakantie in Limburg en België zit ik te genieten van jullie verslag van Zweden. Gaan jullie ook nog door naar Noorwegen? Is aan te bevelen....Een mooie tijd daar samen en de groeten vanuit Amersfoort,

Hans en Anna.

• 16 Augustus 2012 - 18:41

Dick En Joke:

Fijn weer wat te lezen van jullie mooie reis en verslag. Dank je Pat. Hier is het inderdaad erg warm. Esther en Leo komen de kinderen brengen, zo zullen wij volgende week wel veel zwemmen in Stroombroek. Goede reis verder. Dick en Joke.