Gavleborg Lan
30 Augustus 2012 | Zweden, Hedesunda
Midden in de nacht worden we wakker van lawaai om ons heen. Ik gluur door een kier in de verduisteringsgordijnen en zie een politieauto met blauw zwaailicht schuin voor ons staan. Hij blokkeert een rode auto naast ons, die er eerder niet was. Aan de andere kant staat nog een auto met zwaailicht. We horen praten, deuren slaan en de auto’s wegrijden. De rode auto blijft staan. De rust keert terug en we gaan maar weer slapen in de veronderstelling dat dit niets met ons te maken heeft.
Om half tien zitten we aan het ontbijt bij Mac Donalds. Er is alleen geen internet, storing helaas. Een streep door onze rekening, want er staat een verslag klaar. We gaan op weg naar camping Hedesunda op het eiland On, waar we morgen Jeroen zullen ontmoeten. Helaas heb ik Carl Larsson Garden bij Falun over het hoofd gezien. Het huis van de interieurontwerper/tekenaar, waarvan ik vroeger prenten had, leek me best interessant. Omdat we genoeg tijd hebben, verlaten we de hoofdweg en rijden we over Hedemora, waar we langs een Mac Donalds rijden waar het internet wel werkt. De reisgids waarschuwde al dat er na een brand in 1849 weinig panden zijn overgebleven in de oudste stad van Dalarna. En inderdaad, behalve het pand waarin het toeristenbureau gehuisvest is en een oud theater, treffen we er niks bijzonders aan. Via onverharde wegen rijden we door mooie natuur Gavleborg Lan binnen en gaan richting Farnebofjardens National Park. Het landschap wordt wat vlakker. We lunchen in Osterfarnebo op de parkeerplaats van de kerk, die tot onze verwondering gesloten is. Rond 15:30 uur komen we aan op de schitterende camping. Het kost ons enige moeite om een aardige plaats te vinden met ontvangst, want de keuze is beperkt. De ondergrond is gras, het heeft veel geregend en harde plekken voor ons zware voertuig zijn dun bezaaid. We verkennen de omgeving. De camping ligt naast een openbare plaats om te baden en midden in de bossen. Het eiland On ligt in de delta van de rivier de Dalalv en we hebben nog niet eerder zoveel muggen gehad.
(Route: 80, 270, 70, 272)
(Weer: 5)
Maandag 27 augustus 2012
Aan het werk om ons huisje in orde te maken voor bezoek, want vandaag komt Jeroen. We verschonen het bed, werken de opgespaarde was weg, Jan repareert de wc, we dweilen en we stoffen.
En ik heb nog net tijd om het meest recente verslag op internet te plaatsen, zodat we er even tegen kunnen. De zon schijnt als Jeroen om 17:45 uur aankomt en we kunnen nog even buiten zitten. Hij glundert van oor tot oor, vindt de camping en de omgeving supermooi, heeft een voorspoedige reis gehad en we ratelen aan een stuk door. Tussendoor maken we tijd voor wat te eten en te drinken en gaan redelijk op tijd naar bed.
(Weer: 7)
Dinsdag 28 augustus 2012
Het kleine museum in Gysinge heeft de informatie over de flora en de fauna in Farnebofjardens National Park op een leuke manier in beeld gebracht. De jongedame aan de balie geeft ons suggesties over wandelroutes en de afwisselende route van een uur langs water en door bos spreekt ons het meest aan. Het museum ligt in een mooie parkachtige omgeving en we lunchen in een nabij gelegen cafe met een terras aan de Dalalv. Quiche voor Jeroen, een baquette voor Jan en voor mij, bosbessencrumble en de Zweedse variant van een negerzoen, bedoeld als nagerecht.
De smalle brug leidt ons het park in. De auto parkeren we aan het begin van de route. We hebben nog nooit zoveel muggen bij elkaar gezien. Je wandelt eigenlijk in een zwerm muggen, die door de aangebrachte Deet niet op je willen landen, maar wel graag met je mee vliegen. Soms kruipt er een in je neus of oor. Stilstaan voor een foto is eigenlijk geen optie. Gelukkig is het in de bostrajecten iets minder en krijg je even een adempauze. We zijn zo stoer de route wel uit te lopen.
De enige weg langs de grens van het park laat niet veel van het water zien. Alleen aan het eind van een pad dat rechtstreeks naar het waterkant leidt, kunnen we een glimp van de meren opvangen. We vinden een uitzichtpunt van waar we een mooi uitzicht hebben over het gebied.
Met de camper hebben we verschillende onverharde wegen gereden, maar hier in het park lijken het soms meer op karrensporen. 160 km lengte heeft onze tocht in en om het park.
(Route: 56, 272)
(Weer: 6)
Woensdag 29 augustus 2012
We durven ons niet te royaal in te smeren met Deet om onze toekomstige etenswaren niet te vergiftigen. Zodra je je hand in een struikje steekt om iets te plukken, is hij bedekt met muggen. Op zoek naar cantharellen is de oogst in eerste instantie vooral bosbessen en vossenbessen. Als we eenmaal buiten het terrein van de camping gaan zoeken, vinden we volop cantharellen.
De lunch op de camping bestaat uit Zweedse matjesharing en brood. In Hedesunda doen we een paar boodschappen en maken daarna een rondrit in de omgeving. Via Vinnersjo rijden we naar het Storsjonmeer. Het landschap is inmiddels vertrouwd. Naaldbomen, berkenbosjes, soms een huis, een dorpje en een meer. Bij het Storsjonmeer vinden we een mooie badeplaats waar we even rondkijken. Het is prachtig weer. Na gehuchten als Hastbo, Finnhole, Soderfors rijden we tenslotte over de zuidelijke oever van Bramsofjarden terug naar de camping en de camper.
Nadat we genoten hebben van Noorse zalm wandelen we langs het meer bij de camping met bos op de achtergrond, rietkragen in het water en in het mooie licht van de ondergaande zon.
En om de dag in eenzelfde sfeer af te sluiten, kijken we een aflevering van Henning Mankell’s Wallander.
(Route: 272, 80)
(Weer: 8)
Donderdag 30 augustus 2012
Het ontbijt bestaat uit yoghurt met zelf geplukte bessen. We doen het rustig aan vanmorgen. Douchen, koffie, een spelletje op de iPad en wat afwas. De eerste muggen, mee naar binnen geglipt na het douchen, vliegen alweer rond en houden ons bezig.
Voor de vroege lunch bakt Jan een heerlijke omelet met de cantharellen, die we gisteren gezocht hebben. En dan is het helaas tijd om afscheid te nemen van Jeroen. Zijn vlucht vertrekt om 15:50 uur vanuit Stockholm. We zwaaien tot hij uit zicht verdwijnt. We hebben weer mooie uren samen beleefd, maar het blijft lastig, dat afscheid nemen.
De rest van de dag ruimen we op, maken wat schoon, schrijven het verslag, internetten, bereiden ons voor op het vertrek morgen en genieten nog een poosje van de zon.
(Weer: 6)
30 Augustus 2012 - 16:34
Monique Janssen En De Rest:
Ha die Pat en Jan,
Ik kan nu pas voor de eerste keer regeren ivm. vakantie en het ontbreken van internet aldaar. Maar het is weer een mooi verslag met dito foto's. Veel plz. nog samen, geniet ervan!
Groetjes monique en de rest. -
31 Augustus 2012 - 17:38
Steef En Trix:
Hallo Pat en Jan,
Wat betreft het reageren sluit ik mij graag aan bij Monique.
Jullie maken weer een prachtige reis en wij kunnen via verslag en foto's het meebeleven.
Leuk dat Jeroen jullie bezocht heeft.
Ik zie bij het cijfer voor het weer meer ruim voldoende tot goed , dus mogen jullie (denk ik) niet mopperen.
Heel veel plezier en geniet van alle mooie dingen die jullie tegenkomen.
Liefs en groetjes van ons. Trix -
01 September 2012 - 19:28
Thea Van Roon:
Hi Jan en Pat.
Ik zie een reactie van een nicht, daarna van een tante!!!! ach, ik wil niet achterblijven als tantezijnde, dus.......geniet , dan doen wij dat ook.
dag, liefs uit het Heiloose, Thea -
03 September 2012 - 08:53
Marian En Jos:
Goedemorgen Patria en Jan,
Wij genieten met jullie mee, behalve de muggen, lekkere bessen, mooi verslag, mooie foto's
Leuk ook dat Jeroen jullie bezocht heeft.
Het gaat jullie goed met lieve groeten -
09 September 2012 - 11:15
Dick En Joke:
Hallo jullie twee. Weer een leuk verslag, ik zit weer achter de computer dus lees alles even door. Lastig die muggen. Van Marcia, mijn buurmeisje, liep stage in Karlstad hoorde ik dat je muggen het beste kunt bestrijden met middelen in Zweden te koop. Misschien voor jullie een tip! Hartelijke groeten Joke