We kruipen naar het noorden
09 Juni 2015 | Frankrijk, Saint-Pourçain-sur-Sioule
De directe omgeving van Segovia is droog en dor, maar de N110 kent ook groenere stukken met bergen rond de 1.900 meter, behorend tot de Sierra de Guadarrama. Beboste hellingen met goudgele velden bevolkt door koeien en paarden worden zo nu en dan afgewisseld door een stukje maanlandschap dat blijkbaar terecht is gekomen op aarde. In San Estaban rijden we recht toe op rotswoningen. De rotsen zijn qua kleur en vorm van het kaliber Monument Valley. Af en toe passeren we heerlijke felgekleurde klaprozenvelden
We zijn dankbaar voor de bomen op de camperplaats in Cascante, die ons beschutting bieden. Door een klein gat in het bladerdak lukt het Jan toch het tv-signaal op te pikken.
De ultieme beloning voor onze wandeling door de zinderende hitte naar de sfeerloze hoofdstraat van Cascante vinden we in een koel dranklokaal. De tv staat aan en we zien Nadal zijn wedstrijd tegen Dokovic verliezen op het toernooi van Roland Garos. Een groepje bejaarde mannen speelt een kaartspel en wij benutten het snelle internet terwijl we genieten van een koel drankje.
(Route: N110, A1, N110, A11, N122, SO20, N122, N121)
Donderdag 4 juni 2015
Er is verrassend veel activiteit vanmorgen in dit deel van het verder ingedutte dorp. Kinderen huppelen naar school en uit het zwembad klinkt een opzwepende fitnesstraining.
We hebben vandaag een aardige rit voor de boeg, want we willen een camping in de Pyreneeën bereiken, nabij de Franse grens, bij gebrek aan camperplaatsen op deze route. We nemen de binnenweg naar Huesca, die veel tijd vergt. Het heuvellandschap is ruig in de kleuren vaalgroen, vaalgeel en terra. Het laatste stuk van de A125 is plotsklaps verraderlijk smal en hobbelig. Op de rondweg om Huesca vinden we geen tankstation, dat we toch dringend nodig hebben. Noodgedwongen rijden we vanuit het zuiden toch Huesca in. Aan de rand van de stad tanken we bij Cepsa. Terwijl Jan tankt, stel ik de volgende bestemming in op het navigatiesysteem. Als ik daarna de gegevens overneem van de pomp voor onze boekhouding, zie ik aan de prijs dat Jan benzine heeft getankt in plaats van diesel. Naar aanleiding van een berichtje van onze goede vriend Jan tanken we de laatste tijd de duurdere dieselsoort en die zit bij deze pomp op een andere plek. Binnen adviseren ze ons de verzekering te bellen. We kunnen gewoon voor de pomp blijven staan, dat is geen probleem. Gelukkig uit de zon gehouden door de overkapping. De alarmcentrale van de NKC regelt een oplegger, die 40 minuten later arriveert en ons naar de Fordgarage in Huesca brengt. Daar hebben ze lunchpauze tot 15:00uur. De monteur stelt ons gerust. Diesel in een benzinemotor blijkt veel erger en bij ons zit de benzine bovendien nog niet in het systeem omdat we de motor niet gestart hebben. Hij zal de benzine eruit pompen en de filter vervangen. Hij verwacht dat het om 17:00 uur klaar is; we kunnen gerust even de stad in. We lopen die kant op maar stranden al snel bij een bar, waar we tot half vijf koel verblijven. De klus is geklaard. De benzine is eruit, de filter was schoon en hoefde niet vervangen te worden. Het enige wat we moeten betalen, is een tientje voor de diesel. We gaan naar Cepsa voor een herkansing en vervolgen onze weg. We kiezen voor camping Lago Barasona, die eerder op de route ligt en zien dat bij Masterchef nog steeds drie kandidaten in de strijd zijn voor de finaledag morgen.
(Route: N121c, NA134, A125, A132, A23, A240, A22, N123)
Vrijdag 5 juni 2015
Het was een aangenaam koele nacht. We staan op een aardige camping aan een meer, met fantastisch sanitair, op een mooi plekje met wat schaduw en internet: we blijven nog een dagje om bij te komen van gisteren.
Na de Masterchef finale met Gary als winnaar, spoelen we de warmte van ons af in de superdeluxe badkamer en gaan eten bij het restaurant op de camping. Jan neemt toast met iberico ham en brie, ik kies groene asperges met kaas en zalm. Het hoofdgerecht bestaat voor Jan uit dorade en voor mij uit een steak. Tenslotte ijs als koele afsluiting. Voldaan wandelen we via het tunneltje onder de weg naar Lago Barasona. Een attente Frans koppel schijnt ons bij als we in het donker weer door de lage tunnel teruggaan naar de camping.
Zaterdag 6 juni 2015
Een afwisselend landschap trekt aan ons voorbij. In het begin groen met daartussen warmgetinte glooiende graanvelden en de Pyreneeën nog bescheiden op de achtergrond. Door een serie kleine tunnels rijden we langs een langwerpig stuwmeer, blauwgroen van kleur. Kale rotswanden, geruststellend aan de andere kant van de weg en dichterbij komende hoge bergtoppen met zichtbaar wordende kleine plukjes sneeuw. Uiteindelijk bereiken we de tunnel van Vielha. Aan de andere kant wacht ons een compleet groen landschap met hooggebergte. De Garona, die we in Frankrijk kennen als La Garonne, begeleidt ons naar Frankrijk. Laaghangende bewolking en een temperatuur van 21 gr. maken een einde aan weken van onophoudelijk mooi weer. In Mazeres sur Salat, waar we eerder hebben overnacht, is de rivier wild en bruin van kleur. Er lijkt regen in de lucht te zitten.
Jan kijkt de championsleague finale tussen Juventus en Barcelona. Het laatste team komt als triomfantelijke winnaar uit de bus.
(Route: N123, N230, N125, D8, D921, D817, D13)
(Weer: 7)
09 Juni 2015 - 18:06
Lies:
Jan, wat zit je er gelukzalig bij en wat zie je er goed uit man!
Gelukkig zie ik jullie weer over niet al te lange tijd en genieten jullie nog maar van de laatste
etappes en dikke kus voor jullie allebei! xxx
09 Juni 2015 - 19:07
Monique En De Rest:
Bij dat etetnje op het terras (foto) zouden wij zo willen aanschuiven. Ziet er lekker uit. Ik zie nog net de puntjes van de groene asperges.
Mooie foto's en een lekker leesbaar reisverslag. Jullie zien -en beleven veel.
Nog veel plezier verder.
Groetjes en dikke zoen van Monique en de rest -
10 Juni 2015 - 11:28
Marian En Jos:
lieve mensen, wat is dat genieten en weer een mooi verslag en mooie foto's hier alles OK en een goede terugreis geniet er nog lekker van. dikke kus van ons -
10 Juni 2015 - 14:22
Jan En Alie:
Eindelijk weer in Frankrijk, wij hebben genoten van jullie verslagen.
Goede reis verder en denk erom bij het tanken.
Liefs en groetjes,
Jan en Alie -
13 Juni 2015 - 23:42
Trix En Steef:
Jan , je bent een echte bourgondiër, maar je hebt gelijk .Geniet er van, maar wees voorzichtig met tanken!!!
In tussen zullen jullie al aardig in de buurt van Amersfoort zitten als je dit leest. We zien elkaar de 28ste. Ik heb er zin in.
Liefs en groetjes, Trix