Heerlijk camperland Frankrijk
14 Juni 2015 | Nederland, Amersfoort
Met vrij vlakke landbouwgrond is het is niet de mooiste streek tussen Toulouse en Albi, maar daarna wordt het weer aantrekkelijker.
Het dorp La Canourgue met de bijnaam Klein Venetië, biedt campers een besloten parkeerplaats aan omgeven door tuinen en begrenst door de weg en een stroompje. De plaats werd ons warm aanbevolen door de ex vrachtwagenchauffeur die we eerder ontmoetten in Spanje.
Juist als we klaarstaan om te gaan wandelen, begint het te druppen. Maar we laten ons niet weerhouden door het eerste buitje in weken. Snel halen we de paraplu te voorschijn en verkennen het pittoreske groene dorp met beekjes, vele rozenstruiken en een middeleeuwse kern. En zoals gebruikelijk puffen we uit op een terras.
(Route: D13, D817, A64, D817, A64, A620, A62, D888, A68, N88, A75)
(Weer: 6)
Maandag 8 juni 2015
Nabij Clermont Ferrand doen we inkopen bij Lidl en gooien de dieseltank weer eens vol. Langs de tolvrije snelweg staat de brem in volle bloei.
Vroeg in de middag arriveren we in La Cheix. Het dorp heeft een populaire camperplaats, net buiten de kern. We zetten de luifel uit en creëren een aangename schaduwplek waar we ons verschansen. Na het avondeten wandelen we langs de velden naar het dorp en vragen ons af waaraan de camperaars zo’n mooie overnachtingplek hebben verdiend, want er lijkt weinig tegenover te staan. Misschien dat alleen de bakker aan de doorgaande weg enig profijt heeft van de aanwezigheid van de campers.
(Route: A75, D2009, D211)
Dinsdag 9 juni 2014
De voormalige camping La Moutte in Saint Pourcain sur Sioule ligt aan de rivier en is beschikbaar gesteld als camperplaats. We hebben een mooi plekje gevonden aan de rivier naast een treurwilg. In het centrum dat op loopafstand ligt, zoeken we naar het toeristenbureau voor internet en een plattegrondje van de stad. We zoeken in het verkeerde deel van het drukke stadje, maar treffen daar wel de kerk Sainte Croix, de kloostertuin en de opvallende Tour de l’Horloge. Het VVV blijkt uiteindelijk niet ver van de voormalige camping en we zijn net op tijd om gebruik te maken van een half uurtje op internet, voldoende om een verslag te plaatsen. Het borreluurtje houden we bij een gelegenheid aan de drukke doorgaande weg.
(Route: D2009)
Woensdag 10 juni 2015
Met de stoeltjes aan de rivier observeren we eenden en een witte vogel met kuif, die ons steeds te slim af is als we hem willen fotograferen. Aan het eind van de middag wandelen we nog eens naar het centrum. De kerk Sainte Croix heeft prachtige gebrandschilderde ramen. En als onze ogen aan de duisternis gewend zijn, ontdekken we dat het schip hoge puntige bogen heeft in een a-symetrisch vorm en dat het plafond op de houten romp van een schip lijkt. Behalve de kerk en de hoge ronde klokkentoren heeft het centrum weinig interessants te bieden. In de stromende regen lopen we onder een te kleine paraplu terug naar de camper.
(Weer: 6)
Donderdag 11 juni 2015
Er is het een en ander veranderd in Gurgy sinds we hier in april waren. De camperplaatsen zijn nu genummerd en kosten 7 euro per nacht, inclusief stroom en gebruik van het servicestation. De plaatsen zijn zo krap dat er tussen de campers nog net een stoeltje kan staan.
Bij de vijver is nog ruimte genoeg. Dat is niet verwonderlijk want de bomen daar beletten tv-ontvangst. Helemaal achteraan parkeren we op een krappe plek, maar daar blijken alle stroomaansluitingen bezet. Dan maar weer terug naar een heel smal plekje vooraan, met stroom, aan de vijver en nog net met ontvangst. We zijn dan nog geamuseerd over de wonderlijke geluiden die uit de vijver klinken. Langs de Yonne staat een klein boompje met schaduw en daar peuzelen we ons stokbroodje op. Komisch genoeg zit aan de overkant op een vergelijkbare boom eenzelfde witte vogel als gisteren in St. Pourcain.
Door het draaien van campers op het warme asfalt zijn vochtige teerplekken ontstaan en dat hebben we ongemerkt naar binnen gelopen. Aan de poets dus. Daarna douchen we en gaan buiten zitten lezen. Het dorp hebben we tenslotte in april bekeken en het nodigt ons niet uit om nog eens te gaan.
De stroom valt uit en het euvel kan niet hersteld worden, zo meldt de beheerder. We hoeven om die reden niet voor ons verblijf te betalen.
’s Avonds breekt er een oorverdovend lawaai los uit de vijver. Een kolonie brulkikkers laat van zich horen. Pas bij het krieken van de dag verstommen de schorre keeltjes en val ik in slaap.
(Route: D2009, N79, N7, D977, N151, N6, D84)
Vrijdag 12 juni 2015
Al vroeg wordt aan de deur geklopt, we zijn halverwege ons ontbijt. Of we even naar achteren kunnen vertrekken en wel graag onmiddellijk. Er is vandaag een activiteit en er staan mannen klaar om tentjes op te bouwen op plaats nummer 1 t/m 5. Wij staan op plaats 2, zucht. We harken de boel bijeen en parkeren achteraan. Even na 10:00 uur zijn we klaar voor vertrek en kunnen nog net langs de vrachtwagens en tentjes.
Graanvelden van horizon tot horizon vormen het decor met zo nu en dan een veld vol roze klaprozen. Daarna volgen we een deel van de toeristische route door de champagnestreek.
Mutigny, in het hart van deze streek, ligt op een heuvel en vanaf onze overnachtingplaats kijken we uit over de wijngaarden. Het dorp met 250 inwoners is vijf producenten van champagne rijk. We hadden graag een glaasje geproefd maar we treffen geen een wijnhuis geopend. Ook de kerk is op slot. Het dorp heeft niets te bieden, geen bakker, geen winkel, geen kroeg, alleen dat fantastische uitzicht dus. In de kleine vijver bij de plaats ontwaren we een enkele brulkikker, maar het zijn er niet voldoende in aantal om ons deze keer wakker te houden.
(Route: D84, D943, N77, D610, D677, D10, D71, D7, D43, D5, D201)
Zaterdag 13 juni 2015
We hadden graag nog ergens een paar nachten gestaan, maar steeds is er een reden om verder te trekken. In Gurgy jaagden de drukte en de brulkikkers ons weg en hoe mooi het uitzicht in Mutigny ook is, er valt niets te beleven. Zo komen we voor de laatste overnachting van deze reis terecht in Boussois aan de rivier de Sambre, een mooie plek waar een stoeltje buiten mag en die ook nog grenst aan een parkje. De school naast ons is gesloten vanwege het weekend, maar ’s middags wordt het hek geopend en rijdt de een na de andere auto binnen op de omrasterde parkeerplaats. Een chique aangeklede dame op hoge hakken en met een boeketje bloemen in haar hand doet haar intrede. Ai, dit ruikt naar een feestje. Het lot van een camperaar. Je wordt uitgenodigd om op een mooie plek met alle voorzieningen te overnachten en dan….is er een feestje. We ondergaan het. Om 2:00 uur gaan we naar bed en vallen onmiddellijk in slaap en merken niet eens meer dat de gasten het parkeerterrein verlaten.
(Route: D9, A34, D151, D966, N2, D649)
Zondag 14 juni 2015
Het is een zonovergoten dag. De Franse buren kunnen vanwege motorpech niet vertrekken en op zondag is er weinig hulp te verwachten.
Wij verzamelen de was en maken schoon, zodat we het thuis straks wat makkelijker hebben. Onderweg lunchen we uitgebreid en om 18:00 uur parkeren we bij huis. We sjouwen de meeste rommel naar boven en het is wennen aan de temperatuur, het lijkt hier op een koelkast.
(Route: )
14 Juni 2015 - 23:49
Dolf & Bep:
Welkom thuis, altijd heerlijk om weg te zijn maar ook lekker om weer veilig thuis te komen. Het was weer leuk om mee te reizen, groetjes vanuit Leusden -
15 Juni 2015 - 07:47
Sonja En Louis:
Fijn dat de reis weer goed verlopen is en dat jullie weer heelhuids thuis zijn !!!
Mooie foto's bij je laatste verslag.
Nu binnenkort "groot feest"
Liefs L&S -
15 Juni 2015 - 08:13
Jan En Alie. :
Wij hebben weer genoten van jullie mooie reisverslagen.
zijn toch weer blij jullie weer dichtbij te weten..
Begint bij ons ook weer aardig te kriebelen, gaan nog wat korte uitstapjes maken.
Bellen gauw.
liefs van ons beide. -
15 Juni 2015 - 08:47
Marian En Jos:
Lieve bovenburen, welkom thuis.
Wij hebben erg genoten van jullie reis en mooie verslagen en foto's.
Wij zien elkaar zeker van de week.
Geniet weer van het gezond weer thuis zijn.
Lieve groet en dikke kus -
15 Juni 2015 - 18:30
Dick Joke:
fijn dat jullie weer thuis zijn. Wij gaan 3 juli weg . groeten Dick Joke -
15 Juni 2015 - 19:40
Henk En Roos:
Fijn dat jullie weer thuis zijn. Op naar de volgende reis -
15 Juni 2015 - 19:52
Liesbeth:
Lieve mensen,
Alweer thuis.Wat een fijne reis weer geweest. Wat het weer betreft heb je helemaal gelijk ik word
ook langzamerhand gillend gek van de wind vooral.
We bellen gauw gr. Liesbeth Tony -
17 Juni 2015 - 02:01
Hans :
welkom thuis.....het lijkt hier wel een koelkast??? vanwaar een 8 voor het weer dan? -
21 Juni 2015 - 15:02
Anna:
Hoop jullie nog te spreken voordat we zelf vertrekken. Ik ga de laatste werkweken in. Volgende week toetsweek.
Afgelopen vrijdag even met Dini naar de verjaardag van Els geweest. Was heel gezellig.
Tot ziens.