Thessaloniki - Reisverslag uit Predejane, Servië van Jan & Pat - WaarBenJij.nu Thessaloniki - Reisverslag uit Predejane, Servië van Jan & Pat - WaarBenJij.nu

Thessaloniki

Door: Pat

Blijf op de hoogte en volg

16 Oktober 2011 | Servië, Predejane

Vrijdag 14 oktober 2011, verjaardag van Marianne
Zoals in veel andere Europese landen is Ikea ook bij de Grieken gewild. De parkeerplaats staat voor het vroege tijdstip en de slechte weersomstandigheden behoorlijk vol. Eigenlijk komen we hier alleen maar om gebruik te maken van de gunstig gelegen parkeergelegenheid, maar uit nieuwsgierigheid doen we een rondje Ikea. Ook in Nederland bij ons een geliefd slecht-weer-scenario.
Veel artikelen herkennen we, maar de smaak van de Grieken heeft duidelijk een stempel gedrukt op de verwerkte stoffen, kleuren en meubilair. We drinken in de camper nog een kopje koffie en gaan dan met buslijn 3 naar het historische centrum van Thessaloniki. Moeiteloos vinden we de juiste halte om uit te stappen en staan al snel aan de brede boulevard met zicht op de Witte Toren, symbool van Thessaloniki. De toren behoorde tot een acht kilometer lange stadsmuur, gebouwd in 1430 door de Turken. Het is het enige historische gebouw in deze omgeving; om ons heen staan alleen maar hoge vierkante woonblokken, elke verdieping voorzien van royale balkons en zonwering. Op weg naar de Egnatia, de lange hoofdstraat van de stad en ooit aangelegd door de Romeinen komen we langs de opvallende OTE-toren, waarvan we inschatten dat hij dienst doet als een zendmast. Aan het begin van de hoofdstraat staat een gedeelte van de triomfboog van Galerius, opgericht in 303 n.C. ter ere van zijn overwinning op de Perzen. Achter de boog staat de Rotonda uit de 4e eeuw n.C. met naast het gebouw de enige minaret in Thessaloniki. Oorspronkelijk werd de Rotonda waarschijnlijk gebouwd als mausoleum voor dezelfde Galerius, maar ook gebruikt als kerk en als moskee. Het gebouw ziet er verwaarloosd uit. In de zijstraten van de Egnatia zien we verschillende oude kerken, veel lager gelegen dan het huidige straatniveau. Helaas is geen van de kerken geopend. Dat geldt ook voor de Agia Sofia uit 750 n.C. De mozaïeken en fresco’s uit de 9e en 10e eeuw blijven voor ons onbereikbaar.
De vuilnisman staakt of het is gewoon zijn dag nog niet. Overal in de stad liggen stinkende bergen afval. De zakken vaak opengescheurd door honden, katten en vogels. Toch geven de volle, overdekte terrassen met koffiedrinkende mensen de stad toch iets gezelligs. We vinden een onbeveiligd netwerk waar we dankbaar gebruik van maken. Een winderige en sombere dag, maar gelukkig is het droog gebleven tijdens ons bezoek aan Thessaloniki, een stad waarvan we niet heel erg onder de indruk zijn.
De camper staat trouw op ons te wachten. We doen boodschappen bij Lidl, alvast voor de terugreis en overnachten wederom in Ag.Triada. Het regent.

• 16 Oktober 2011 - 16:11

Marian & Jos:

Lieve mensen, bekende plaatsen en een mooi verslag, doe voorzichtig met de terugreis, veel mooidagen gewenst samen en liefs van ons

• 17 Oktober 2011 - 05:03

Sonja:

Jullie zijn alweer een stukje naar het noorden gereden,heb even op de kaart gekeken waar Predejane ligt want ik had er nog nooit van gehoord.Die afval berg doet aan Napels denken,daar gaan we met de Kerst dus heen.
    Zien jullie voor die tijd nog.
    Liefs Louis en Sonja

• 17 Oktober 2011 - 18:20

Jan En Alie:

Goede en veilige terugreis gewenst.
    Of kom je nog langs BENIDORM (grapje)
    Liefs en groetjes

Jan en Alie